Au raționalizat ouăle. Care este cauza și câte se mai vând acum de persoană

Ouăle s-au raționalizat în unele lanțuri de magazine din cauza celei mai grave epidemii de gripă aviară izbucnită dincolo de Canalul Mânecii.

Mai multe lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă din cauza faptului că livrările au fost perturbate de gripa aviară, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ingrijorări în privința unei crize de ouă, de carne de curcan şi de pui, produse importante pentru masa de Crăciun, există de ceva vreme în Marea Britanie. Cauza o reprezintă cea mai gravă epidemie de gripă aviară cu care se confruntă fermierii de aici.

Lidl a introdus o limită de trei cutii de ouă per persoană, iar alte două lanțuri de magazine au limitat la doar două cutii.

Andrew Opie, director la British Retail Consortium, organismul care reprezintă supermarketurile din Marea Britanie este încrezător și spune că retailerii sunt experţi în a gestiona lanţurile de aprovizionare şi lucrează din greu să reducă impactul asupra consumatorilor chiar dacă gripa aviară a perturbat livrările pentru anumite ferme.

Un purtător de cuvânt de la Sainsbury’s a confirmat că deși lanţul se confruntă cu unele dificultăţi în aprovizionarea cu ouă, nu a introdus limite la achiziţii, ci a decis să îşi procure ouă din Italia.

Asociaţia Producătorilor de Ouă din Marea Britanie (BFREPA) a subliniat că un alt factor care limitează oferta este reprezentat de creşterea costurilor cu producţia de ouă, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Fermierii pierd practic bani pentru că preţul plătit în supermarketuri nu este transferat de-a lungul lanţului de aprovizionare până la fermieri. În aceste condiţii, o mare parte dintre producători pierd bani şi nu îşi mai permit să producă ouă”, a subliniat un purtător de cuvânt de la BFREPA.

Anual în Marea Britanie sunt sacrificate aproximativ un miliard de păsări, în timp ce din cauza actualei epidemii de gripă aviară doar 2,3 milioane de păsări fie au murit sau au fost eutanasiate, „ceea ce reprezintă un procent mic din producţia totală anuală”, este de părere Christine Middlemiss, medicul veterinar şef al Regatului Unit.

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole