Fermierii români vor avea cu 1,8 miliarde de euro mai puțin din fondurile europene destinate investițiilor în ferme față de alocarea financiară 2014-2020, susține ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu. De vină ar fi fosta conducere de la MADR și reprezentanții României la Bruxelles, care au negociat bugetele pentru alocarea financiară 2023-2027.
”Planul Național Strategic vine cu foarte multe constrângeri. În primul rând, faptul că 2021 și 2022 au reprezentat ani de tranziție și 40% din alocarea financiară a PNS s-a dus către măsurile de tranziție, pe principiul bani noi, reguli vechi.
Pe lângă acest aspect, la negocierile pentru alocarea fondurilor pentru agricultură și fondurilor de coeziune, s-a întâmplat ceva miraculos. Deși agricultura României și fermierii români reușesc în fiecare exercițiu financiar să absoarbă 95-97% din fondurile alocate României, pe când la fondurile de coeziune rata de absorbție este mult mai mică, la negocierile europene, agriculturii românești i s-au tăiat 1,8 miliarde de euro. De unde? Exact din FEADR, din pilonul II, cel destinat investițiilor și alocărilor pentru mediu și climă”, a precizat șeful MADR în cadrul Conferinței Regionale Centru organizată de Clubul Fermierilor Români și transmisă pe platforma media AGRO TV.
Potrivit lui Chesnoiu, fermierii români vor mai avea la dispoziție doar 4 miliarde de euro pentru măsurile de investiții în ferme în perioada 2023-2027.
”Este complicat și foarte dificil să scazi de la 8,1 miliarde euro, cât am avut în alocarea 2014-2020, la 6,7 miliarde și iată, să ajungem pentru 2023-2027, la 4 miliarde. Sunt dorințe multe, sunt și condiții foarte multe impuse de noul regulament european și noua PAC, care ne conduc spre imposibilitatea de a finanța din aceste fonduri toate nevoile și tot necesarul agriculturii românești”, a mai spus Adrian Chesnoiu.
Întotdeauna sunt de vina alții ei niciodată, din 89 încoace cate miliarde sau dus pe apa sâmbetei, dacă era ministru USR poate dispăreau vreo 3 MLD.