Au crescut prețurile la grâu și porumb! Vezi cu cât se vând pe burse!

Prețurile la grâu și porumb au crescut luni cu peste 5%, respective peste 2%, după anunțul Rusiei privind retragerea din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, care a sporit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Astfel, luni dimineață, în jurul orei 04:55 GMT, cel mai tranzacţionat contract la grâu la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) a urcat cu 5,4%, până la 8,73 dolari per bushel (1 bushel grâu = 27,2155 kg grâu), după ce anterior a crescut cu 7,7%, până la 8,93 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Cotaţia grâului a fost atins recordul absolut în luna martie, când un buhsel de grâu s-a tranzacţionat pentru 13,64 dolari.

Și cotaţia la porumb a crescut, luni dimineață, cu 2,2%, până la 6,96 dolari per bushel (1 bushel porumb = 27,40 kg porumb), în timp ce cotaţia la soia boabe a crescut cu 0,8%, până la 14,12 dolari per bushel (1 bushel soia = 27,2155 kg soia).

„Aceasta este o mişcare inflaţionistă, care susţine preţurile la grâu şi porumb. Preţurile au crescut, dar creşterile viitoare vor depinde de modul cum va evolua situaţia”, a declarat un trader de la Singapore.

Sâmbătă, Rusia şi-a anunţat sâmbătă decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.

Prin acordul de la Istanbul, intrat în vigoare la 1 august, Ucraina a reușit să exporte prin porturile sale peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole