15 August 2022 - 21:52

AU AJUNS LA PEPENI! Deși recoltele sunt de calitate și bogate, cultivatorii de pepeni PIERD BANI

Ploile au făcut ca recoltele de pepeni de anul acesta să fie mai bogate ca niciodată și de o calitate extraordinară, dar asta nu e un motiv de bucurie pentru cultivatori.

Un kilogram de lubeniță se vinde cu mai puțin de 50 de bani, iar fermierii din zona Padina – Pogoanele, județul Buzău, nu reușesc nici măcar să îşi recupereze investiţia, relatează infobaragan.ro.

Cultivatorii de pepeni din Pogoanele și Padina își expun marfa pe marginea drumurilor din Bărăganul buzoian, dar și în piețele din regiune.

Producătorii au numai cuvinte de laudă despre calitatea mărfii, însă nu mai au aceeași părere când vine vorba despre piața de desfacere.

”Pepenii noștri sunt foarte buni, dulci, zemoși, de o calitate extraordinară. Sunt bio, pentru că noi nu prea folosim produse chimice. În schimb, prețul e de râs. Aproape că nu ne mai convine să-i rupem de pe câmp”, se plânge un fermier din Pogoanele.

Producția este una foarte mare, însă capacitatea de distribuție a fermierilor este una limitată, astfel că sunt nevoiți să scadă prețul sub 50 de bani kilogramul, deși mai e mult din sezonul de recoltare. Pe câmp urmează să se coacă sute de tone de pepeni, care vor ajunge însă la gunoi, dacă rămân cu ei și în zilele următoare, spun fermierii revoltați.

”E păcat că este atâta marfă și nu o putem distribui. Foarte multă marfă vine din import iar noi nu avem unde să ne vindem marfa și cred că am ajuns la capătul răbdării să ne mai putem vinde marfa”, se plânge un producător de pepeni din Padina.

Fermierii buzoieni spun că se gândesc din ce în ce mai serios să renunțe la tradiția cultivării pepenilor, dacă statul nu le va asigura piețe de desfacere în rețelele de magazine, care, spun ei, sunt aprovizionate mai mult din importuri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole