Atenție! SECETĂ PEDOLOGICĂ pe suprafeţe agricole extinse, în intervalul 18-24 august!

Conţinutul de apă din solul agricol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe agricole extinse din aproape întreaga ţară, conform prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 18 – 24 august, informează AGERPRES.

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, pe întreg teritoriul agricol, iar temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 şi 25 de grade Celsius, în primele zile, respectiv între 17 şi 28 grade Celsius, spre sfârşitul perioadei.

De asemenea, valorile termice maxime ale aerului vor oscila între 21 şi 34 grade Celsius, în aproape toate regiunile, în timp ce minimele se vor încadra în ecartul 5 – 21 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.

Specialiștii ANM arată că în intervalul de analiză se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Cantităţile de apă prognozate pot fi semnificative, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei, îndeosebi la începutul perioadei.

În privința caracteristicilor agrometeorologice, în cultura de porumb neirigat, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi Transilvaniei, local în centrul şi estul Dobrogei, izolat în nordul şi vestul Crişanei și în estul Olteniei.

Totodată, conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute în Banat şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Crişana, Oltenia şi Dobrogea, local în sudul, sud-vestul și centrul Munteniei și izolat în sud-estul Munteniei, centrul şi estul Transilvaniei și sudul Moldovei, zone în care se va înregistra secetă pedologică moderată şi puternică.

Pe segmentul stării de vegetaţie a culturilor agricole, prognoza de specialitate arată că, în zilele cele mai calde, pe fondul menţinerii temperaturilor maxime ridicate din aer, precum şi a deficitelor de umiditate în sol, comparativ cu cerinţele mari faţă de apă ale culturilor prăşitoare din această perioadă, se vor semnala în continuare forţări stadiale, ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială/totală a aparatului foliar, precum şi şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui.

În plus, sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva înflorirea paniculului şi mătăsirea (80-100%), continuându-se maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitatea deplină (10-40).

În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară şi maturitatea deplină (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

De asemenea, la cartoful din toate bazinele de cultură se vor semnala creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară.

În centrul, estul şi vestul ţării, la sfecla de zahăr se vor înregistra alungirea/îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zaharurilor în rădăcină, iar în toate plantaţiile, la seminţoase, vor predomina creşterea rodului şi acumularea zaharurilor în fructe, iar la sâmburoase se vor extinde lucrările de recoltare.

În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie se va afla la creşterea şi dezvoltarea boabelor, iar soiurile timpurii şi extratimpurii de masă vor parcurge faza de acumulare a zaharurilor şi coacerea în “pârgă”.

Specialiștii ANM mai arată că, pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi, în general, favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltarea fructelor şi a legumelor, combaterea bolilor şi a dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ etc. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole