17 septembrie 2021 - 15:19

Atentie la ce mancati! “Sa citim de doua ori mai mult etichetele in aceasta perioada”

Autoritățile publice de control trebuie să verifice și să monitorizeze toate produsele de pe piață pentru a nu pune suplimentar în pericol sănătatea consumatorilor, avertizează reprezentanții InfoCons, într-un comunicat de presă.

„Autoritățile publice cu atribuții de control să verifice în special la produsele agroalimentare ca ceea ce este menționat pe etichetă se regăsește real în produs și toate aceste informații să respecte normele în vigoare atât cele naționale cât și cele europene.

Atenționăm toți consumatorii ca pentru păstrarea sănătății și a unei imunități necesare în special în această perioada să achiziționeze produse agroalimentare și farmaceutice doar din spații special amenajate și autorizate pentru comercializarea acestor produse, să verifice termenul de valabilitate și depozitare aferent produselor achiziționate, să solicite bonul fiscal pentru a avea un document justificativ la achiziționarea produselor.

Consumatorii să fie atenți la transmiterea bacteriilor de pe ambalajele produselor achiziționate, aceştia trebuie sa elimine ambalajul înainte de introducerea alimentelor în frigider pentru prevenirea contaminării acestora.

Atenție la extragerea de numerar de la bancomate care în această perioadă se pot confrunta cu o fraudulare a consumatorilor.

Atenție la schimbul valutar, în această perioadă fiind mulți cetățeni străini care vin în România cât și cetățeni romani care dețin valută și acum doresc să efectueze schimbul valutar , să fie atenți la comisioanele aplicate de către casele de schimb valutar. Totodată să solicite documente justificative aferente acestor tranzacții și să fie realizate doar în spatii autorizate.

Monitorizarea pieței pentru produsele tip dezinfectați pentru igiena umană, care pot fi contrafăcute având în vedere criza creată pentru achiziționarea acestor produse.

De asemenea suplimentele alimentare sunt unele dintre cele mai achiziționate tipuri de produse în această perioada, care pot fi contrafăcute, acestea trebuie verificate pentru respectarea conformităţii ca ceea ce este scris pe etichetă să fie şi în produs cât şi autorizarea acestora ca şi suplimente alimentare de către instituţiile abilitate”, susţin reprezentanţii asociaţiei de profil.

„Inainte de a ne gândi la noi ca și la consumatori, să nu uitam că vorbim despre oameni, copiii nostri, despre părinții nostri și depinde de noi să luăm atitudine și să fim uniți, informați, atenți, cu o atitudine și pentru asta InfoCons este alături de fiecare român. Sa fim atenți ce cumpărăm, ce consumăm, în ce cantități și să nu transformăm aceasta perioada de urgenta, într-o perioadă de ingerare agresivă de prea multe E-uri. Să nu uităm! Orice substanță, într-o cantitate este aliment, în alta medicament și în alta otravă. Produsele din comerțul autorizat sunt în limitele de cantități reglementate și autorizate, dar când cumulăm mai multe produse care conțin cam aceleasi substanțe, se poate depăși doza. Atenție! Mai ales pentru copii și vârstnici, să citim de două ori mai mult etichetele în această perioadă”, a declarat Sorin Mierlea, presedinte InfoCons.

Autor: Cristina Ciobanu