Atenție la Buha verzei! Ce trebuie să facă fermierii contra dăunătorilor

Agenția Națională Fitosanitară (ANF) a transmis miercuri o avertizare privind Buha verzei, un dăunător care în această perioadă atacă culturile de varză din câmp, depreciind calitatea acesteia.

Insecticidele recomandate de către ANF pentru combaterea dăunătorului cunoscut sub denumirea Buha verzei sunt CORAGEN, într-o doză de 125 ml/ha, DECIS 25 WG, în doză de 30 g/ha, sau VANTEX 60 CS (NEXIDE 60 CS) în doză de 0,09 l/ha (concentrație de 0,015 %).

Reprezentanții ANF atrag atenția fermierilor să respecte cu strictețe perioadele de remanență a produselor de protecție a plantelor, precum și normele de securitate a muncii, de protecție a albinelor și a animalelor, conform legislației în vigoare.

Pentru prevenirea intoxicațiilor la albine, deținătorii de suprafețe agricole și silvice (fermieri/producători agricoli) sunt obligați să anunțe în scris consiliile locale și primăriile, cu cel puțin 48 de ore înainte de efectuarea tratamentului, locul, data, durata tratamentului, denumirea produsului folosit și metoda de aplicare (prăfuire, stropire, aerosoli).

Consiliile locale, precum și administratorii terenurilor agricole sau silvice trebuie să anunțe în scris sau telefonic apicultorii care au vatră sau stupină staționară/permanentă sau pastorală/ temporară cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea de către deținătorii de suprafețe agricole sau silvice (fermieri/producători agricoli) a tratamentelor cu pesticide (p.p.p.), în vederea prevenirii intoxicațiilor la albine.

În comunicatul ANF se mai recomandă ca tratamentele fitosanitare să se execute la timpul optim și să se respecte concentrațiile sau dozele de pesticide la prepararea soluției, evitându-se supra sau subdozarea. De asemenea se recomandă respectarea pricipiului alternanței, prin care se înțelege utilizarea în tratamente succesive a unor produse care fac parte din grupe chimice diferite și au mecanisme de acțiune complet diferite.

Conform ANF, la realizarea amestecurilor este obligatoriu să se verifice compatibilitatea fizică și chimică pesticidelor și să se ia măsurile care se impun pentru protecția mediului înconjurător.

Alte cerințe obligatorii pentru fermieri: să întocmească registrul de avidență al tratamentelor; să păstreze facturile, avizele, bonurile de casă, să utilizeze numai p.p.p. omologate și doar în scopul pentru care acestea au fost omologate; p.p.p. clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) să fie utilizate numai de persoanele juridice care dețin autorizație; să nu aplice tratamente cu p.p.p. în zonele de protecție a resurselor de apă, în zonele de protecție sanitară și ecologică; să respecte condițiile de depozitare, manipulare și utilizare a p.p.p. în exploatațiile agricole; să păstreze o perioadă de cel puțin 3 ani documentele de evidență a p.p.p. utilizate în exploatație, precum și registrul de evidență a tratamentelor.

Sursa foto: Gazeta de Agricultură

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole