29 iulie 2021 - 22:46

ATENTIE! Cea mai TOXICA leguma din lume! Cu totii o folosim zi de zi

Cea mai folosita leguma din bucatarie care sta la baza mai multor feluri de mancare poate deveni un aliment toxic pentru lume. Desi are multiple beneficii si vitamine, in anumite conditii aceasta leguma poate deveni toxica. Este vorba despre telina, nelipsitul aliment din ciorbe si nu numai.

Telina este una dintre cele mai folosite legume in bucatarie si sta la baza mai multor feluri de mancare, in special supe sau ciorbe. Telina are o multitudine de beneficii pentru organism, insa putina lume stie ca poate deveni toxica, in anumite conditii. De asemenea, consumul de telina nu este recomandat pentru unele persoane.

Consumul de telina are multiple beneficii pentru organism. Telina contine o multime de vitamine si minerale esentiale pentru oameni, precum vitamina A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre, acid folic, calciu si mangan.

 

Consumul de telina este astfel recomandat pentru reglarea presiunii sangvine, prevenirea cancerului sau scaderea colesterolului. Vitamina K din telina ajuta la coagularea normala a sangelui, regleaza cantitatea de zahar din organism si consolideaza sistemul osos.

Telina este si un puternic stimulator al sistemului nervos si este extrem de benefica in perioadele de stres, avand rol calmant si ajutand la o mai buna concentrare.

Telina este ideala si pentru cei care vor sa slabeasca. Datorita enzimelor din compozitie, telina reduce senzatia de foame, de aceea se recomanda a fi consumata sub forma de suc cu 15 – 20 de minute inainte de masa. Pofta de mancare va fi astfel mai mica.

Telina este recomandata si persoanelor care au un sistem imunitar slabit, dar si celor care sufera de guta sau reumatism. Elimina substantele toxice, stimuleaza sistemul imunitar si reduce durerile articulare.

Țelina poate deveni toxică! Când nu trebuie să o mai mănânci

Desi are multiple beneficii pentru organism, telina devine toxica atunci cand este reincalzita. Acest lucru se intampla din cauza continutului de nitrati din telina, ce sunt eliberati prin reincalzire.

In cantitati mari, nitratii pot creste riscurile de a face anumite boli, precum cancerul, provoaca hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie si cianoza severa.

Asadar, este o mare greseala sa punem telina in ciorba. Daca facem acest lucru, este mai sanatos sa mancam o singura data din ciorba sau supa respectiva. O alta solutie ar fi eliminarea telinei din mancare inainte de reincalzire.

Telina poate deveni toxica pentru organism si daca este consumata pe timpul verii. Potrivit specialistilor, consumul de telina poate determina alergii din cauza unei substante fotosensibilizante din planta numita bergapten, care poate provoca reactii anafilactice.

De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa consume cantitati reduse de telina, din cauza continutului de hormoni naturali din telina.

  1. deci daca este reincalzita telina elibereaza nitrati dar neincalzita nu mai elibereaza nitratii in stomac prin procesul de digestie unde se descompune?

    • Nitratii nu se descompun in stomac, in sensul disparitiei lor. Se acumuleaza in organism sau, mai rau, ar putea reactiona cu acidul clorhidric prezent in stomac. Oricum, fac rau organismului. Un biochimist va poate lamuri mai precis.

Comments are closed.