Atenție, ANSVSA pregătește Legea porcului!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) lucrează intens, în prezent, la elaborarea unui proiect privind Legea porcului, pentru a putea elimina comerţul ilicit şi mişcarea ilegală a porcilor.

Vicepreşedintele (ANSVSA) Mihai Ponea susţine că peste 20.000 de samsari vând ilegal în toată ţara sute de porci, răspândind astfel pesta porcină africană pe teritoriul României, informează AGERPRES.

„Din estimările noastre sunt peste 20.000 de samsari care vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României. Scopul nostru este să-i extragem pe aceşti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal. Dacă nu vom face acest lucru, fermierii noştri şi consumatorii vor avea foarte mult de pierdut”, a declarat Mihai Ponea.

Pentru a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, ANSVSA va declanşa, în următoarea perioadă un control de genul „clientul misterios”.

„Am făcut deja o procedură, în care noi vom merge în Bucureşti şi în judeţele limitrofe şi vom face pe cumpărătorii. Sunăm la cei care au postat pe reţelele de socializare, pe site-uri şi spunem că vrem să cumpărăm carne şi pe urmă ne întâlnim. Este o metodă de a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, dar şi una de atenţionare a consumatorului”, a vicepreședintele ANSVSA.

Pe lângă aceste acțiuni ale inspectorilor sanitar-veterinari, un rol extrem de important îl va avea și Legea porcului pe care ANSVSA o pregătește pentru a putea elimina comerţul ilicit şi mişcarea ilegală a porcilor, mai spune Ponea. Acesta a recunoscut că nu este o măsură uşoară pentru că afectează milioane de români, dar a dat asigurări că prin Legea porcului nu va interzisă sacrificarea animalelor în gospodăriile populaţiei.

„Zilele trecute am fost la Parlament şi am lucrat cu colegii senatori pe Legea porcului. Încercăm să îngrădim şi să stârpim acest comerţ, trafic şi mişcare ilegală a porcilor. Se vorbeşte de ceva timp despre Legea porcului, dar nu este o măsură uşoară pentru că afectează milioane de români, în condiţiile în care consumul cărnii de porc este o tradiţie în România. Şi eu îmi doresc ca de Crăciun să-mi sacrific porcul în curte, la bunicii mei, dar să-l consum eu cu ei acolo. Vrem să eliminăm de sub această umbrelă pe acei 20.000 de escroci care pozează în mici fermieri, care de fapt au sute de porci şi îi vând ilegal în toată ţara, fără control sanitar-veterinar, fără examene ante şi post mortem la carne cât şi la animal şi difuzează pesta porcină africană pe teritoriul României. Aceştia provoacă mari daune materiale şi sociale. Noi avem o cultură în creşterea şi consumul cărnii de porc în gospodărie şi nu vrem să interzicem acest lucru. Dacă sacrifică porcul şi îl mănâncă cu familia lui nu este niciun risc, dar unii vând ilegal porci în toată ţara. Dacă acum suni în Vrancea, de exemplu, îţi aduce în Bucureşti un porc tăiat şi tranşat, iar acesta este un lucru extrem de grav. Aşa a pătruns pesta porcină africană: a venit unul din Ucraina cu o sacoşă cu carne, a dat resturile la porci şi a început episodul extrem de nefast pentru România”, a explicat Ponea.

Conform oficialului ANSVSA, proiectul de lege a fost deja trimis către Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Conform ultimelor date publicate de ANSVSA, la 18 noiembrie 2021, în România se înregistrau 516 focare active de pestă porcină africană, din care 17 erau în exploataţii comerciale şi două în exploataţii comerciale de tip A. Un număr total de 310.415 de porcine erau afectate în focarele active.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole