Potcovirea unui cal, o activitate tot mai rar întâlnită la noi în țară, va putea fi văzută la Fierăria funcțională din Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului, vineri 5 mai 2017, între orele 11-13. Nicolae Hunuzău din comună Chirpăr, județul Sibiu, unul dintre ultimii fierari/ potcovari din România va pregăti și va ‘încălța’ un cal al Muzeului ASTRA cu potcoave de vară.
‘Potcovarul satului avea un dublu rol în îngrijirea animalului: pe lângă confecționarea și montarea potcvoavelor, acesta se preocupă în mod constant și de sănătatea și curățenia copitei, de aceea mai era numit și doctorul cailor. Astăzi, caii se întâlnesc în număr mic în comunitățile rurale, drept urmare și cererea de potcovire a scăzut. Dacă în trecut fiecare sat avea cel puțin un potcovar, în zilele noastre, gospodarii vin de la câteva comune distanță pentru a se îngriji de animalele lor, la un meseriaș tot mai greu de găsit.’, a declarat Oana Burcea, muzeograf C.N.M. ASTRA.
Atelierul de potcovit face parte din programul ‘Animă ASTRA’ și reprezintă una dintre acțiunile Muzeului ASTRA de promovare a meșteșugurilor și a meșteșugarilor autentici.