Asocieri de plante care NU trebuie cultivate impreuna

Nu toate plantele și legumele pot fi cultivate împreună. Unele asocieri fac combinații perfecte, oferind arome, protecție sau din contra pot dăuna reciproc prin eliminarea de toxine, umbră excesivă, contaminare încrucișată. Prin urmare, compatibilitatea dintre plante nu este o știință exactă, iar motivul pentru care unele plante se înțeleg în timp ce altele nu, nu este întotdeauna clar. Cultivatorii specialiști, prin reuşitele sau erorile lor, au demonstrat că unele plante cu siguranță nu fac casă bună cu altele.  Mai jos vă prezentăm o selecție de asocieri realizată de retete-usoare.eu între plantele care nu trebuie cultivate în vecinătate:

Ceapa și mazărea. Toate soiurile de ceapă și mazăre pot fi considerate dușmani înrăiți. Și ceapa, și prazul, și arpagicul, și chiar și ceapa decorativă, inhibă creșterea mazărei. La fel de dăunătoare pentru mazăre este și vecinătatea cu usturoiul. În locul cepei și usturoiului plantați morcov, ridiche, castraveți, pătrunjel sau gulii lângă mazăre.

Cartofii și roșiile. Cauza este gradul lor apropiat de rudenie. Și cartoful, și roșia fac parte din familia Solanacee și, corespunzător, au boli similare în „anamneza” familială. De asemenea, ele suferă de invaziile acelorași dăunători. Cultivarea roșiilor și cartofilor pe parcele vecine conduce la schimbul nedorit de afecțiuni și dăunători. Această regulă se referă și la ceilalți reprezentanți ai acestei familii: ardeii și vinetele nu trebuie plantate lângă cartofi și roșii.

Ardeiul și boboasele. În niciun caz nu se recomandă cultivarea ardeilor și boboaselor pe parcele apropiate. Deseori aceste culturi devin victimele antracnozei — o afecțiune micotică, care se manifestă prin apariția petelor negre, ulcerațiilor pe tulpinile și frunzelor plantelor, precum și prin putrezirea fructelor. Antracnoza afectează frecvent culturile cucurbitacee (castraveții, dovleacul, dovleceii, pepenii), tufele fructifere (zmeurul, agrișul, coacăzul) și căpșunii. Nici ele nu trebuie plantate lângă ardei, mazăre, fasole și bob.

Morcovul și mărarul. Până în prezent agronomii nu au putut nici confirma, nici infirma teoria despre faptul că mărarul încetinește creșterea morcovului. Chiar dacă este sau nu este un mit, experiența multor generații de grădinari arată că aceste două culturi nu trebuie plantate în vecinătate. De asemenea, se consideră că creșterea morcovului este inhibată de anason și pătrunjel. Iar mazărea, spanacul și ceapa, dimpotrivă, influențează pozitiv dezvoltarea acestei culturi rădăcinoase.

- Publicitate -

Varza și vița-de-vie. Încă o teorie neexplicată științific spune că parcelele cu varză trebuie ținute cât mai departe de vița-de-vie. Se zice că gustul strugurilor se înrăutățește semnificativ din cauza acestei vecinătăți. Luând în considerație că această „legendă” de grădinărit există de mai mult de 2000 ani, ar fi bine să nu o ignorăm. Printre culturile, care influențează benefic vița-de-vie, sunt isopul, busuiocul, mușcatele, oregano. Datorită miresmelor lor puternice, ele alungă dăunătorii. De asemenea, în vecinătatea viței-de-vie pot fi plantate mazărea, fasolea, trifoiul, murii. La rândul său, varza iubește „compania” mărarului, mentei, mușețelului, rozmarinului, salviei și cimbrului.

Salata verde și broccoliul. Cercetările indică că semințele de salată verde încolțesc rău pe parcelele pe care s-a cultivat anterior broccoliul sau se află în apropiere de această legumă. Substanțele, pe care broccoliul le eliberează în sol în timpul creșterii, inhibă dezvoltarea salatei verzi. Legumele, care influențează pozitiv creșterea salatei verzi sunt diferitele soiuri de ceapă, castraveții, ridichile, căpșunii, crăițele și sfecla roșie.

Muștarul și sfecla roșie. În niciun caz nu semănați muștarul lângă sfecla roșie. Același lucru este valabil și pentru vecinătatea cu fasolea roșie. Și „apropierea” de floarea-soarelui este la fel de dăunătoare pentru muștar. Iar cultivarea acestei „răutăți” lângă broccoli, conopidă, salată verde, sparanghel și ceapă este chiar recomandată.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole