25 ianuarie 2022 - 09:39

Asocierea în cooperative ar salva micii producători. Procesatorii, interesați de marfa lor

Producătorii autohtoni trebuie să își unească forțele pentru a-și maximiza câștigurile și să colaboreze cu firmele de procesare. Aprovizionarea pentru lanțul de procesare prin intermediul asociațiilor ar trebui să fie o prioritate pentru sector, a declarat Dan Mutu, administratorul unei firme producătoare de conserve, în cadrul vizitei de lucru a Ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în județul Vâlcea.

Producătorii au nevoie de o piață de desfacere constantă, astfel încât să nu mai existe producători care vând pe marginea șoselelor, ci în spații organizate.

„Micii producători evită procesatorii. Ei vor să vândă, dar trebuie să vândă fiscalizat și trebuie să fie bine organizați. Adică banii trebuie să aibă o destinație clară, precisă și să fie fiscalizată toată producția, nu să o vindem la roata camionului. Trebuie organizați (n.r.: micii producători) să lucreze și cu marile magazine, cu marii retaileri și cu marii producători de conserve și legume din România. Pentru că noi nu putem să luăm de aici un pic, de aici un pic, dacă ei nu sunt organizați” a mai declarat Dan Mutu.

Asocierea în cooperative a micilor producători din județul Vâlcea a fost o încercare eșuată a firmei administrate de Dan Mutu. În urmă cu circa un deceniua fost într-o cooperativă în județul Vâlcea, însă operațiunea nu s-a încheiat cu succes.

”Noi am încercat și nu am reușit să facem acest lucru în bazinul legumicol de la Drăgășani-Grădinari. O să vedeți câte legume și fructe sunt pe marginea drumului și nu este ok. Nu am reușit pentru că prețul e bun la piață, și când prețul e bun la piață, nu putem să dăm la procesare. Abia atunci când nu merge piața, producătorii se îndreaptă spre procesare și atunci produsele nu mai sunt de calitate” a adăugat Dan Mutu, în cadrul întâlnirii cu ministrul Adrian Oros.