Gustul și parfumul strugurilor românești sunt atributele care scot în evidență vinul românesc. Potențialul sectorului viticol autohton este mare, dar, din păcate acest produs românesc nu este suficient de promovat pe plan național și internațional.
Din acest motiv, inițiativele, proiectele și evenimentele dedicate acestei industrii sunt esențiale pentru dezvoltarea acesteia. Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) celebrează 30 de ani de activitate, iar acest lucru demonstrează faptul că se poate face performanță și în domeniul viticol autohton, la standarde vestice. Cu această ocazie a avut loc prima ediție a Galei ADAR, într-un cadru elegant, la Casino Sinaia.
Asociația Degustătorilor Autorizați din România a fost înființată în anul 1994, formată din absolvenți ai Institutului de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie şi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Organizația și-a îndeplinit cu succes misiunea, de a deveni un barometru al calității vinurilor românești, dar și un partener de nădejde în promovarea acestor produse și a sectorului viticol. „Este o onoare să sărbătorim împreună această aniversare importantă și să reflectăm asupra contribuțiilor pe care ADAR le-a adus sectorului vitivinicol din România. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, ADAR s-a implicat activ în evoluția vinului românesc și a devenit o voce respectată în industrie, influențând deciziile și practicile care afectează calitatea vinurilor.” a spus Diana Pavelescu, secretar general ADAR, în discursul de deschidere.
Gala ADAR a recunoscut și premiat eforturile membrilor implicați în acest domeniu, iar la eveniment au fost prezenți enologi, viticultori, somelieri, distribuitori și comercianți. Șapte membri fondatori au fost premiați cu diplome de excelență pentru munca depusă și eforturile aduse Asociației Degustătorilor Autorizați din România.
De-a lungul celor 30 de ani de activitate, ADAR nu numai că a promovat calitatea vinului românesc, dar a și inițiat peste 500 de persoane, interesate în arta degustării vinuluia inițiat, dintre care 150 au devenit ulterior membri ADAR.
Aceștia au avut posibilitatea de a se pregăti constant, prin întâlnirile trimestriale organizate în mai multe regiuni ale țării, fiecare dintre acestea cu o degustare tematică stabilită, dându-le posibilitatea de a întâlni vinuri din toată țara, dar și din străinătate, de a cunoaște tehnici diverse de vinificație, de a face schimb de experiență cu alți colegi în vederea creșterii calității vinului românesc. Așadar, ADAR nu promovează doar produsul viticol autohton, dar și pregătește următoarea generație de profesioniști.