Asigurări agricole: mari suprafețe cultivate neasigurate, pagube uriașe din cauza secetei

Liderul pieței de asigurări agricole din țara noastră, Groupama Asigurări, a plătit fermierilor daune în valoare de peste 93 milioane lei, mai mult decât dublu față de anul anterior, în 2020. Din total, 80 milioane lei au reprezentat pagubele  produse de secetă. În România, mai puțin 30% din suprafețele agricole sunt asigurate.

Seceta a rămas pe primul loc în topul evenimentelor climatice care au afectat culturile din România, pentru care doar compania Groupama Asigurări a plătit daune de 80 de milioane de lei. Cele mai mari daune sunt înregistrate în sudul și estul țării.

Deși seceta este un risc ce poate fi acoperit prin asigurări agricole, la fel ca grindina, furtunile, inundațiile și nu numai, gradul de cuprindere în asigurare a suprafețelor cultivate din România este în continuare scăzut. Primele la asigurări sunt subvenționate, fapt ce ar trebui să impulsioneze încheierea de asigurări agricole.

”În prezent, estimăm că gradul de penetrare a asigurărilor la nivelul suprafețelor arabile se află undeva la sub 30%, ceea ce este destul de puțin comparativ cu alte țări din Europa. Mutualizarea riscurilor poate fi o modalitate pentru creșterea gradului de acoperire în asigurări agricole, acest principiu bazat pe solidaritate fiind unul care are putea avea un impact pozitiv”, a declarat Călin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurări, potrivit gândul.ro.

Măsurile de prevenire a riscurilor au, de asemenea, o contribuție relevantă în dezvoltarea unei agriculturi sustenabile, în care fermierii să poată avea planuri pe termen lung, indiferent de condițiile climatice. Tocmai de aceea, recomandarea asigurătorilor pentru fermieri este de a analiza cât este de expusă la risc cultura lor, raportându-se nu numai la prezent, ci și la istoricul climatic din ultimii ani.

Conform datelor Groupama, o consecință direct legată de subvenționarea primei de asigurare a fost creșterea suprafeței asigurate pentru secetă, de la 12.000 ha în 2017-2018, la 55.000 ha în 2018-2019, respectiv 85.000 ha în 2019-2020.

Fermierii pot depune solicitări pentru asigurarea culturilor agricole în perioada octombrie – iulie, lunile mai și iunie, dar și noiembrie și decembrie, fiind perioade de vârf. Deși există diferențe între regiuni în ceea ce privește incidența anumitor riscuri, conform datelor companiei acoperirile solicitate cel mai des de fermieri vizează riscuri precum grindina, furtuna, ploile, incendiul, seceta, arșița sau înghețul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole