Asigurarea producției de proteine furajere, pe lista de urgențe la Summitul miniștrilor Agriculturii de la Cracovia

proteine furajere

Summit-ul miniştrilor Agriculturii de la Cracovia, din 24-25 octombrie a.c., la care participă și Adrian Oros, are ca principal subiect pe agendă asigurarea producţiei de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări – Adriatică, Baltică şi Neagră.

„În urma primirii invitației de a participa la Summit-ul miniștrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări (Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia), eveniment organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia, ministrul Adrian Oros este prezent, în perioada 24-25 octombrie 2021, la Cracovia. Din delegație mai fac parte, de asemenea, secretarul de stat Marius Mihai Micu și directorul general al AM PNDR, Daniela Rebega. În ultimii ani, Uniunea Europeană a întreprins mai multe inițiative pentru a căuta alternative la importurile de soia. Necesitatea de a reconstrui piața culturilor proteice a fost anunțată de Comisia Europeană în mai multe documente oficiale. În acest context, este importantă și discuția despre cooperarea științifică și universitară, precum și schimbul de experiență între statele celor Trei Mări”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Pe lângă asigurarea producţiei de proteine furajere, un alt subiect al întâlnirii de la Cracovia îl reprezintă impactul Politicii Agricole Comune asupra transformării agriculturii și a zonelor rurale din regiunea celor Trei Mări către o economie verde și digitală.

Pe agenda reuniunii se mai află aspecte ce vizează provocările legate de cercetarea și inovarea sistemelor alimentare în direcția identificării unor soluții care să conducă la asigurarea furnizării pe piață de alimente sănătoase și la prețuri accesibile, se mai arată în comunicatul MADR.

Inițiativa celor Trei Mări (I3M) este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră, și anume Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei transporturilor și al digitalizării.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture