20 septembrie 2021 - 04:06

Aronia, goji si baby kiwi – culturile minune care te pot imbogati

Spiritul său antreprenorial și cunoștințele dobândite după absolvirea masteratului în pomicultură l-au ajutat pe argeșeanul Mihail Ungurenuș să acceseze fonduri europene pentru a înființa plantații moderne de pomi și arbuști fructiferi. Speciile de aronia, goji si baby kiwi sunt printre cele mai exotice, dar și foarte apreciate.

Fructul de aronia are efect benefic asupra sistemului circulator dar este considerat și un redutabil anti-cancerigen. Aronia, noul super-fruct, care se alătură lui baby kiwi și goji, protejează împotriva stresului având și efect de susținere a sistemului imunitar iar sucul poate combate anxietatea datorată singurătății.

”Cultura de aronia s-a adaptat perfect condițiilor climatice, nu este greu de întreținut, necesită însă multă atenție și se recoltează ușor, în comparație cu goji de exemplu. Cu desfacerea nu am probleme, am încheiat contracte cu supermarketurile dar se vinde și direct”, spune ing. Mihail Ungurenuș.

 Un alt arbust deosebit de apreciat cultivat în plantația sa este goji, ale cărui fructe sunt și ele foarte căutate, iar profitul obținut pe o plantație de un hectar este mult mai mare față de cel realizat la legume tradiționale. La un calcul rapid, se poate ajunge ușor la zeci de mii de euro pe hectar. Fructele de goji au un conținut de beta-caroten mai mare decât al morcovilor și au mai mult fier decât soia și spanacul .

”Din cauza secetei nu mă tem, am sistem de irigare prin picurare în toată plantația. Alta este problema însa la goji, se recoltează mai greu din cauza țepilor, vânzarea în stare proaspătă este mai avantajoasă decât aceea de produs uscat, însa calitățile și gustul îl fac întradevar foarte căutat”, a mai spus pentru AGRO TV, Mihail Ungurenuș.

Autor: Elena Picu