Ardeoani: prima comună intrată în insolvenţă

40

poza_panoramicaLa data de 10 ianuarie 2014, Tribunalul Bacău a hotărât deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva Unităţii Administrativ Teritoriale ARDEOANI, judeţul Bacău, numind în calitate de administrator judiciar pe “CPI Merluşcă Dana Codruţa”, actualmente MK INSOLVENŢĂ SPRL .

Conform informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, aceasta este prima comună din România în cazul căreia a fost pronunţată sentinţa de intrare în insolvenţă, pe rolul unor instanţe din ţară aflându-se în acest moment şi alte solicitări de acest gen, în diverse faze procesuale.

Probabil din cauza ineditului situaţiei, administratorul judiciar numit de instanţă în cazul insolvenţei comunei Ardeoani s-a trezit abia în luna mai să trimită către Registrul Comerţului documentele care, conform legii, trebuie publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, adică după expirarea tuturor termenelor procedurii.

Astfel, Tribunalul Bacău stabilise data de 7 martie 2014 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor avea ca termen de afişare data de 5 aprilie 2014, iar termenul de definitivare a tabelului creanţelor era 5 mai 2014. În schimb, notificarea privind intrarea în insolvenţă a comunei Ardeoani a fost publicată în BPI nr. 9042/13.05.2014, adică după expirarea termenului de definitivare a tabelului creanţelor.

Ce-i drept, notificarea respectivă a fost datată de către administratorul judiciar cu 21 ianuarie 2014, dar nu este vina potenţialilor creditori că există persoane care dorm în papuci, fie că acestea pot fi regăsite la administratorul judiciar sau la Registrul Comerţului. Oricum, în notificarea menţionată administratorul judiciar precizează că “în temeiul art. 89 din OUG 46/2013, creditorii care nu au depus declaraţii de creanţă în termenul stabilit de art. 79 alin. (1) lit. b) nu îşi mai pot executa pretenţiile faţă de o unitate administrativ-teritorială decât după închiderea procedurii”.

 Informaţiile despre derularea procedurii au fost publicate cu mare întârziere în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, meritul revenindu-i administratorului judiciar “CPI Merluşcă Dana Codruţa”, actualmente MK INSOLVENŢĂ SPRL

– Cauza insolvenţei este, conform raportului administratorului judiciar, neonorarea obligaţiilor de finanţare a comunei de cătreGuvern şi Consiliul Judeţean Bacău

– Pentru acoperirea datoriilor de peste 6 milioane lei, comuna Ardeoani a primit de la CJ Bacău “fabuloasă” sumă de 5 lei. (Integral pe antitepari.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise