ARBIO şi-a prezentat propunerile pentru o nouă lege a bioenergiei

22

Conferinta-30Asociația Română de Biomasă și Biogaz a organizat ARBIO Biomass & Biogas FORUM + Workshop-ul ARBIO dedicat culturilor energetice, pe 9 iunie, la Capital Plaza Hotel, București, cu 164 de participanți, dintre care cel 87  de investitori din România și din alte 11 țări. Investitorii prezenți în sală au confirmat că „odată ce legislația există, suntem gata să investim în zeci de proiecte, așa cum avem acorduri cu fermieri, fabrici cu deșeuri etc.”. La acest eveniment au fost prezentate cele mai recente informații cu privire la evoluțiile sectorului bioenergiei și au fost oferite referințe ale experților de top români și europeni în ceea ce privește sectorul cel mai promițător din anii următori. De asemenea, ARBIO a prezentat în detaliu principiile propunerii sale privind noua Lege de bioenergie.

Președintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz, domnul Ilias Papageorgiadis, a subliniat faptul că noua Lege pentru biomasă și biogaz este extrem de importantă, nu numai pentru sectorul energetic, dar mai ales pentru România. „Prin a primi ceea ce merităm, un venit stabil și fără surprize, sectorul nostru va oferi României mult mai mult. Dorim să folosim deșeurile și culturile energetice pentru proiectele noastre. Noua Lege pentru biomasă și biogaz înseamnă mijloace de energie termică mai ieftine pentru mii sau chiar milioane de cetățeni, dar și pentru companiile cu unități de producție. Estimăm că efectul va fi o reducere a facturii cetățenilor cu 20-30% și avem deja exemple concrete care confirmă acest lucru.

De asemenea, mii de fermieri și companii cu deșeuri vor evita sancțiunile de 80 Lei/tonă (începând cu 01.01.2017) și 120 lei/tonă (începând cu 01.01.2018), care vor fi taxați pentru fiecare tonă de deșeuri ce nu vor fi tratate în conformitate cu noile directive UE. Se poate adăuga crearea de mii de noi locuri de muncă, mediul va deveni mult mai curat, va fi produsă energie de bază, plus se vor economisi bani din importurile de combustibili fosili, vom deveni mai independenți din punct de vedere energetic. Avantajele biomasei și biogazului sunt peste 40 la număr. Oferim înapoi României mult mai mult decât primim.”

Secretarul general al COPA – COGECA,Pekka Pesonen, a subliniat importanța biomasei și biogazului în sectorul agricol din întreaga Europa. „Acum este momentul ca România să implementeze ceea ce restul Europei a făcut în anii anteriori și vom fi aici pentru a sprijini acest progres, care oferă multe beneficii pentru toți cetățenii”.

Membrul consiliului Director al Asociației Europene de Biomasă, Didzis Palejs, a oferit un exemplu excelent referitor la ceea ce biomasa poate oferi unei țări: „În Letonia, suntem exportatori de biomasă și importatori de combustibili fosili. Dar am observat că importăm echivalentul a 7 TWh de gaze naturale pentru 55 euro/MWh și exportul lemnului de energie de 7 TWh pentru 13 Euro/ MWh. Acest lucru înseamnă că pierdem anual 280 de milioane de euro. România, cu un consum mult mai mare se confruntă cu siguranță cu aceeași problemă și o pierdere mai mare. Prin urmare, biomasa este soluția pentru eficiență energetică și pentru mai puține importuri. ”

Membrul consiliului Director al Asociației Europene de Biogaz, Attila Kovacs, a prezentat stadiul biogazului și biometanului în Europa, a analizat lista lungă de avantaje pentru agricultură și producție și s-a concentrat pe potențialul din România. „În România este o economie bazată pe agricultură și producție. Ambele au deșeuri de gestionat și soluția este biogazul. Europa a luat deja direcția către biogaz și biometan, transformând o problemă de mediu într-o soluție. Există mai mult de 7.900 MW de biogaz, răspândit în 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de muncă. România are mai puțin de 10 de proiecte, astfel că puteți realiza potențialul existent aici „.

Bogdan Alecu, Director, Direcția LEADER, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală a prezentat opțiuni de finanțare pentru sector în cadrul noului PNDR.

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise