27 ianuarie 2022 - 04:23

Aproape de infringement

România este la un pas de din cauza sistemului național de ecarisaj nefuncțional. Autoritățile se luptă cu această problemă de foarte mulți ani, dar fără rezultat. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, susține că există două variante pentru rezolvarea problemei: fie prin concesionarea către sistemul privat, fie prin intermediul Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie.

„Avem două variante (pentru realizarea ecarisajului — n. r.): fie să mergem pe sistemul privat, să concesionăm această activitate, fie propunerea pe care noi am înaintat-o grupului de lucru și anume să realizăm această activitate prin intermediul ANARZ, pentru că la nivel de teritoriu avem în fiecare județ oficiile județene, avem spațiile de depozitare. Evident că ele trebuie amenajate, trebuie dotate cu frig, astfel încât să putem depozita în condiții de siguranță toate aceste cadavre din gospodăriile populației”, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat, MADR. Acesta a mai adăugat „dintr-o estimare pe care noi am făcut-o pentru prima etapa, costurile ar fi de 10 milioane de euro, cu toate aceste dotări, urmând ca activitatea până în 2020 să ajungă până la 20 milioane de euro, dar sunt convins că nu o să ajungă acolo… cert este ca nu e declansat încă infringementul. Sigur că nu trebuie să ajungem acolo, dar nici nu trebuie sa avem o frică teribila acum că se va întâmpla mâine ce nu trebuie să se întâmple.

Reprezentanții Comisiei Europene sunt cu ochii pe autoritățile de la București. Vor să vadă exact cum se vor rezolva aceste probleme și dacă România încalcă sau nu normele de legislație primară și secundară comunitare.

O opinie fermă în privința ecarisajului la nivel național are și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Atilla Kelemen. Parlamentarul susține că această problemă datează de mai bine de 25 de ani, și niciun Guvern nu a făcut nimic în acest sens.

„Ecarisajul este o problemă gravă a României nerezolvată…dacă vrem să facem ecarisajul în județul Mureș, nu putem. Fiecare cadavru trebuie să fie dus ori la Dej, ori la Teiuș, în județ nu avem niciun loc unde să poată fi rezolvate cadavrele” a declarat Atilla Kelemen, vicepreședinte, Comisia de Agricultură. Acesta a mai adăugat, „domnilor, degeaba vreți să aruncați problema ecarisajului pe spinarea ANARZ-ului, Guvernul este dator să facă această treabă. Asta poate să devină un flagel, o treabă foarte periculoasă și noi..rezolvam dar nu prea rezolvăm”.

Daniel Botănoiu susține că cele două variante au fost deja prezentate și Comisiei Europene, căzând de comun acord asupra metodei de ecarisaj realizată prin Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie.