APPR își schimbă numele. De anul viitor, asociația va avea un birou permanent la Bruxelles

Membrii APPR au decis ca asociația să se numească Forumul APPR (Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România) motivând că este nevoie de un nume nou deoarece au depășit cu mult cultura porumbului și că sunt într-o cu totul altă etapă de dezvoltare.
Propunerea de schimbare a numelui a fost facută la Bucuresti, pe 19 decembrie, mai exact în ultima ședința de consiliu director din 2022 a Asociației APPR – Mândru că sunt fermier.

De altfel, Nicolae Sitaru, președinte APPR consideră că „Este momentul să ne găsim un nume care să reflecte cu adevărat ceea ce facem și ceea ce a devenit APPR: o organizație puternică, articulată, prezentă în toată România, o voce reprezentativă pentru întreg sectorul vegetal, dar si pentru domenii conexe. S-a propus astăzi, în ședința de consiliu director lărgit, schimbarea numelui asociației noastre în Forumul APPR, adică Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România. Vom vedea, în februarie, dacă Adunarea Generală a membrilor va rezona cu această propunere”.

Întâlnirea a avut pe agendă pregătirea adunării generale a membrilor APPR și a congresului internațional anual “De la fermieri pentru fermieri”, evenimente programate pentru 23 februarie 2023, precum și retrospectiva activității anului care se încheie și stabilirea priorităților perioadei următoare.

Deosebit de intens, 2022 a însemnat numeroase proiecte noi, precum FarmConect Romania – Târgul Agriculturii Românești de la Slobozia, dar și continuarea și consolidarea deja tradiționalelor evenimente în câmp Ziua Grâului și a Rapiței Caracal, Ziua Grâului Bărăgan, Ziua Porumbului din localitatea Orezu, Ialomița. La acestea s-a adăugat Ziua Culturilor Fixatoare de Azot, organizată la Chirnogi, Călărași, pe fondul preocupărilor APPR de a contribui la relansarea acestor plante esențiale în agricultura durabilă și în strategia UE privind aprovizionarea cu proteine.

Odată cu apropierea implementării noii PAC, testarea și promovarea practicilor sustenabile au facut din ce în ce mai mult obiectul unor studii efectuate în cadrul departamentului tehnic al APPR, fie că vorbim de digitalizare (prin proiectul european DEMETER) sau de agricultură regenerativă : culturi verzi, lucrări minime ale solului (prin programele locale de cercetare agricola sau al unor parteneriate cu companii private). Tot 2022 a adus cel de-al zecelea rând de rezultate comparative pentru soiurile și hibrizii testați în rețeaua RITAC, precum și concluziile încă unui sezon de cercetări, în colaborare cu specialiști de la Institutul Fundulea, asupra alternativelor de combatere a dăunătorilor de sol endemici pentru sudul României.

Toate aceste rezultate au constituit argumente furnizate de APPR în dialogul cu autoritățile, într-o perioadă esențială pentru definitivarea Planului Național Strategic (PNS). Asociația a participat permanent la consultările organizate de MADR, la dezbaterile privind proiecte legislative aflate pe masa Parlamentului României, la grupurile de lucru din cadrul Copa-Cogeca, CEPM sau platformei europene Agricultură și Progres, la structurile de dialog civil de la Comisia Europeană, la întâlniri cu eurodeputați români și din alte state membre, pledând cauza fermierilor români ale căror afaceri au fost pradă, din nou, secetei devastatoare și au întâmpinat dificultăți logistice și perturbări ale piețelor ca urmare a războiului din Ucraina.

- Publicitate -

Membrii APPR consideră că, într-un an în care stocurile agricole la nivel mondial au continuat să scadă, este vital să continuăm să producem și să ne protejăm culturile agricole de care populația are atâta nevoie.

Astfel, în lipsa unui instrument de gestionare sustenabilă a riscurilor climatice la care este supusă România, APPR s-a adresat autorităților în mod repetat și a contribuit la identificarea soluțiilor pentru acordarea de despăgubiri pentru pagubele produse de secetă.

„Anul acesta este foarte important deoarece se setează regulamentele pentru următorii cinci ani, iar România trebuie să își susțină bine cauza. Trebuie să luăm toți banii de la UE și să găsim modul de negociere astfel încât să respectăm regulile europene dar să le aplicăm potrivit țării noastre”, a subliniat vicepreședintele APPR, Teodor Ichim.

APPR va avea o prezență permanentă la Bruxelles

„Pentru a fi mai aproape de forurile unde se iau deciziile majore pentru agricultura statelor membre, APPR va avea o prezență permanentă la Bruxelles. Așteptăm noul an cu speranța că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, în lume, că ne vom întoarce la vremuri mai bune, mai liniștite, mai prospere”, a declarat directorul executiv, Alina Crețu.

APPR: Statul român ar trebuie să plătească cotizațiile pentru apartenența la COPA COGECA

Potrivit reprezentanților APPR, aceștia și-au intensificat activitatea la cel mai mare for al agricultorilor europeni- COPA COGECA. Doar că trebuiesc plătite cotizații pentru a fi membri ai acestei mari uniuni, iar fermierii români, cei mai mulți, nu sunt dispuși să o facă. Există însă o soluție, potrivit modelului polonez: ca statul român să plătească aceste cotizații.

„Anii comunismului au stricat ideile românilor despre asociații. Doar împreună, însă, suntem mult mai puternici și acest lucru este clar. România trebuie să facă parte din COPA COGECA. Autoritățile ar trebui să ne mențină acolo și să ne plătească prezența la Bruxelles astfel încât vocea agricultorului român să fie auzită in Europa”, a conchis Teodor Ichim.

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole