6 iulie 2022 - 16:46

Apicultura online – noua tendință care prinde contur. Primești miere fără să muncești

Doi antreprenori au avut o idee inedită de a schimba modul în care se practică apicultura. Dacă îți plac albinele și mierea și vrei să ajuți, poți deveni apicultor fără să ai stupi și fără să investești prea mult. Pus și simplu poți adopta o familie de albine, oriunde în lume, fără să pleci de acasă. Totul se desfășoară pe internet, iar pentru munca ta din fața calculatorului vei primi și o parte din producția stupului.

Ideea vine de la doi întreprinzători, scrie Ziarul Financiar. Ciprian Farcaş şi Armando Goldman s-au gândit au pus bazele TheHoneyHey, afacere care își propune să salveze peste 5.000 de stupi şi să sprijine apicultorii de peste tot în lume. În acest fel, orice persoană poate să adopte familii de albine. Cei care fac acest lucru contribuie la cheltuielile necesare menţinerii în viaţă a familiilor de albine și, în plus, obțin un bonus, un kilogram de miere neprocesată în fiecare lună. Astfel, apicultura este susținută de la distanță.

Însă, această inițiativă este destul de costisitoare – persoana care adoptă plăteşte 500 de dolari, existând şi opţiunea de a plăti 350 de dolari, în schimbul a jumătate de kilogram lunar. ”Afacerea” este încă la început, până acum fiind oferiţi peste 500 de stupi în adopţie clienţilor din întreaga lume, din Hawaii până în Hong Kong.

Trebuie să știți că pentru a adopta familii de albine este nevoie să fiți prieteni cu ultimele tehnologii în domeniul internetului. Asta înseamnă că aceia care aleg să se implice trebuie să fie activi în domeniul blockchain, plătind pentru îngrijirea stupilor cu monede virtuale. Concret, dacă veți plăti în acest fel, veți ajuta apicultura virtual, dumneavoastră neavând nimic de făcut fizic. Cei care au pus în practică ideea au procurat stupii și familiile de albine, ba chiar au și doi apicultori cu experineță care au grijă ca totul să se desfășoare ”ca la carte”. Aceștia ocupă de tot ce înseamnă tratamente, hrănire, pregătiri pentru iernat şi ieşiri din iernat. Prin preţurile plătite de cei care adoptă un stup, este susţinută întreaga industrie a apiculturii, care necesită, printre altele, forţă de muncă atât sezonieră, cât şi anuală, ceea ce presupune cheltuieli.

Mierea este produsă în zona Banatului și vândută clienților din toată lumea, mierea naturală, neprocesată, fiind un produs foarte apreciat de consumatori. Portofoliul cuprinde, în mare parte, produse clasice din apicultură – miere, ceară sau propolis, dar şi produse de nişă, mai ales pentru clienţii externi. Între acestea se numără mierea de mazăre, de cireşe, de muştar, de mană, de castan, precum şi rame cu faguri de miere căpăciţi.

- Publicitate -

Deocamdată, anul trecut, afacerea a generat o cifră de afaceri de peste 50.000 de lei, fiind însă un an în care pandemia a restrâns foarte mult listele de cheltuieli. În acest fel, adopţia unui stup nu a fost neapărat printre priorităţile oamenilor. Anul acesta, cei doi antreprenori se pregătesc de expansiune, atât prin cooptarea apicultorilor, cât şi prin atragerea unui număr mai mare de clienţi în programul de adopţie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.