Apicultorii români cer TVA de 9% la miere

26

mierebuna

Apicultorii români cer autorităţilor TVA de 9% la miere, deoarece în acest fel produsele apicole ar putea deveni mai accesibile pentru consumatorii români şi s-ar înregistra o creştere a consumului intern, estimat la ora actuală la doar 450 de grame pe locuitor în decursul unui an.”Cerem ca mierea să fie introdusă între produsele cu TVA scăzută, de 9%, pentru că numai aşa va scădea preţul pe raft la acest produs şi va fi accesibil cât mai multor consumatori români. De patru ani discut personal cu toţi miniştrii şi încă nu avem niciun răspuns. Din păcate promovarea produselor apicole nu se face atât de susţinut şi de interesat de către autorităţi şi de aceea nu am reuşit să creştem consumul de miere în România, deşi mierea este un produs foarte apreciat la export. România are o producţie între 20.000 – 22.000 de tone de miere pe an, însă jumătate o exportăm”, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că ACA a făcut o serie de intervenţii la toate instituţiile interesate pentru promovarea Legii Apiculturii 89/1998, dar şi pentru implementarea Legii 506/2009 privind introducerea mierii în şcoli.

“Din păcate sunt două proiecte de lege ale apiculturii care nu au diferenţe semnificative de conţinut, ci doar de formă, însă există o luptă între noi, ca Asociaţie şi MADR care a găsit un alt proiect, al unui grup de apicultori format din 5-10 membri. Nu am nimic cu ei, însă noi am făcut acea lege şi mi se pare normal pentru că membrii noştri reprezintă 900.000 de familii de albine din 1,25 milioane înregistrate la ora actuală în România. E foarte bine că apar şi alte grupuri şi forme asociative, dar numai dacă promovezi interesele apicultorilor, nu pe cele de grup. De asemenea, vrem introducerea mierii în şcoli prin Legea 506/2009, care este deja promulgată, pentru creşterea consumului de miere. Atâta timp cât consumul intern de miere nu va creşte, nici preţurile apicultorilor nu vor creşte şi suntem dependenţi mai mult de 50% de exporturi. Consumul în România este de 400-450 de grame pe om/ anual, iar legea este o oportunitate de a creşte acest consum. Din păcate a fost transferată în curtea consiliilor judeţene şi locale, care nu au bani pentru aşa ceva”, a spus preşedintele ACA.

Alături de măsura de reducere a TVA, ACA a solicitat şi alte forme de sprijin precum neimpozitarea mijloacelor de transport în pastoral, lipsa tahografului şi neimpozitarea de material biologic pentru protejarea fondului genetic. 

“Noi avem o albină bună, adaptată şi vrem să fim sprijiniţi pentru evitarea importurilor de material biologic. Cerem să protejăm producţia internă de miere pentru că importăm 10-15% din consum fără taxe vamale şi sunt distribuite pe piaţă fel şi fel de surogate de miere. Nu mă refer la ceea ce vine din UE, ci din China şi Argentina, iar ceea ce găsim pe rafturi este o bătaie de joc. Văd miere de salcâm jumătate cristalizată, jumătate de culoarea pantofului. Cred că ANSVSA trebuie să îşi facă treaba, la fel şi Protecţia Consumatorului, respectiv Guvernul, prin toate pârghiile pe care le are”, a adăugat şeful ACA.

Acesta a subliniat că România nu a reuşit în ultimii ani să-şi refacă şeptelul apicol după 20 de ani, în condiţiile în care înainte de 1989 existau 1,45 milioane de familii de albine, iar acum doar 1,25 milioane. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise