Apicultorii pot depune cererile pentru sprijin financiar până la data de 1 august 2015

19

albina_salbaticaOdată cu Programul Naţional Apicol (PNA) aferent anilor 2014-2016, aprobat prin HG 1050/2013, au fost stabilite normele de aplicare, precum şi valoarea sprijinului financiar de care vor putea beneficia apicultorii drept ajutor de stat. Ajutoarele financiare care se acordă apicultorilor în fiecare din anii 2014, 2015 şi 2016, pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile făcute, provin în cuantum de 50 la sută de la Uniunea Europeană, iar 50 la sută de la bugetul de stat.

Pentru a benefica de sprijinul financiar cuvenit pentru acest an, apicultorii trebuie să depună la APIA cererile şi documentaţiile de însoţire până la data de 1 august 2015.

Sprijinul financiar pentru apicultori, alocat din bugetul de stat şi din bugetul Uniunii Europene, prin Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016, este destinat îndeplinirii următoarele măsuri:

Asistenţă tehnică pentru apicultori şi grupuri de apicultori, respectiv pentru realizarea sistemului informatic necesar identificării stupilor. Se decontează contravaloarea hard-ului şi cea banilor folosiţi pentru achiziţionarea soft-ului, ca părţi ce compun acest sistem informatic.

Combaterea varoozei, prin decontarea contravalorii, fără TVA, a achiziţiei de medicamente şi funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa din apicultura conventională şi din apicultura ecologică;

Rationalizarea stupăritului pastoral, prin decontarea contravalorii, fără TVA, a achiziţiei de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral;

Măsuri de asistenţă pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii, prin decontarea contravalorii, fără TVA, a setului de bază de analize fizico-chimice care să ateste calitatea mierii;

Susţinerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul naţional, prin decontarea contravalorii, fără TVA, a achiziţiei de mătci, roi pe faguri şi familii de albine. (Integral pe ziarulmara.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise