APICULTORII DIN BASARABIA IN CONFLICT CU EXPLOATATORII DE TERENURI AGRICOLE

115

Lipsa dialogului constructiv dintre participanții la activitățile gospodărești nu avantajează pe nimeni. Din acest motiv are de suferit în primul rând sectorul apicol, dar și celelalte ramuri ale agriculturii.

Neglijența față de apicultură din ultimă perioadă, îngrijorează autoritățile, apicultorii, dar și consumatorii. Afacerile ridicate de ani de zile, pot falimenta într-o zi, fapt demonstrat de ne respectarea  unor norme elementare de către agricultori. Acesta o dovedește și cazul când recent în raioanele Hîncești și Leova, au avut de suferit șapte apicultori.

”Primele estimări, arătă că au fost afectate peste cinci sute de familii de albine. Circa, 50 % – 70 % din efectivul de albine s-au pierdut. Au fost colectate probe de către reprezentanții ANSA, au fost sigilate conform legii și transmise către laborator pentru a determina sursa contaminării albinelor. Legea cu privire la apicultură prevede expres, dauna cauzată apicultorilor sau familiilor de albini se restituie integral, inclusiv venitul ratat pentru anul curent”, ne spune   Ion Maxim, președintele, Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

Rezultatele analizelor de laborator vor putea fi ridicate în scurt timpul, iar cei care nu respectă legislația privind tratarea culturilor agricole vor fi trași la răspundere, declară directorul ANSA.

În funcție de substanța activă, durează, maximum trei zile, dar și mai putin, fiindcă avem echipament foarte modern în laborator. Însă noi trebuie să spunem lucrul acesta, că vor purta răspundere, inclusiv materială, pentru pagubele aduse apicultorilor. Ei sunt obligați să informeze, deoarece ei creează problema dată, deținătorii de câmpuri, ei sunt cei care încep procesul de informare. Noi nu am avut în ultimii patru, cinci ani, atât de masiv cazuri de intoxicare a albinelor. Au fost tot timpul, dar nu în așa proporții ca acum. Ne impune situația ca să luăm măsuri drastice”,  spune   Gheorghe Gaberi, director general ANSA.

De menționat că, conform Legii cu privire la apicultură, fermierii care intenționează să trateze terenurile agricole cu substanțe fitosanitare, sunt obligați să anunțe autoritățile publice locale cu cel puțin șapte zile înainte de începerea lucrărilor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult