APIA: Sistemul funcţionează, banii merg către fermieri

21

DSCN4505Aproape jumătate dintre fermierii români care au depus cereri pentru avansul din subvenţia pe suprafaţă pot răsufla usuraţi. În exclusivitate pentru Agro TV, directorul general APIA, Mihai Puţintei, a spus că pentru aproximativ 500 de mii de cereri au fost deja transmise ordine de plată în trezoreria statului.Cifrele relevă situaţia cererilor până la ora 16:00. Toţi funcţionarii APIA lucrează neîntrerupt până la ora 24 pentru a putea fi livraţi banii către un număr cât mai mare de fermieri.

Mai sunt doar câteva ore până când se pot face plăţile din avansul pe suprafaţă către agricultorii romani. Autorităţile fac tot posibilul ca pana la miezul noptii  cât mai mulţi fermieri să aibă decizii de plată pentru aceste subventii.

“Până în prezent , nu mai discutam de cereri procesate, vorbim de cereri efectiv platite, este vorba despre 461 de mii cereri pentru care au fost deja transmise ordine de plata in trezoreria statului, a declarat, în exclusivitate pentru AGRO TV, Mihai Putintei, director general APIA

30 noiembrie, termenul limita pentru plata avansului pe suprafata aferent anului in curs.

“Fluxul de autorizare la plata si de emitere a ordinelor de plata se va incheia pana la sfarsitul zilei de astazi, pana la ora 24:00 a zilei de 3o noiembrie , deci până atunci vom vedea exact care este numărul fermierilor care mai pot intra pe fluxul de plata. Nu vreau sa fac niciun prognostic, vom vedea exact dupa inchiderea situatiei la data de 30, la ora 24”, a completat directorul agenţiei.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat pentru agrointel ca s-a gasit o solutie legala pentru ca banii sa fie viraţi în numar cat mai mare de fermieri.

Potrivit directorului general al Agentiei de Plati, softul pe care lucreaza functionarii din teritoriu functioneaza din ce in ce mai bine , astfel ca numarul de cereri procesate poate sa mai crească pana la finalul zilei.

“Sistemul functioneaza mai bine. Ne-a asigurat în ultimele zile posibilitatea de a ajunge la aceasta cifra, daca lucrurile ar fi fost asa încă de la începutul campaniei de autorizare, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Din pacate este un instrument de lucru nou, s-a implementat pe masura ce noi am lucrat. Probabil ca in campaniile ulterioare in anul 2016, acelasi instrument va da rezultatele corespunzătoare.

943 de mii ce fermieri au depus in 2015 cererea unica de plata, dintre aceştia, in urma analizelor si controalelor, numarul cererilor eligibile s-a redus la circa 700 de mii. Fermierii primesc un avans de 69,75% din plata unică pe suprafață, respectiv 53,4198 euro pe hectar, din cuantumul stabilit pentru anul 2015 de 77,42 de euro/ha, la care se adaugă un avans de 84% și din plățile pe agromediu.

Redactor: Alexandru Andronache

Citește și

Cmentariile sunt închise