APIA și APDRP vor lucra în acest weekend

6

danielconstantin774Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi în cadrul conferinței de final al campaniei „PNDR vine în satul tău” că atât APIA, cât și APDRP, cele două agenții de plăți ale României, vor face eforturi extraordinare pentru a plăti toate sumele propuse, astfel încât pragul de 2,5 miliarde de euro absorbție de fonduri pentru agricultură să fie atins și chiar și depășit.

Chiar dacă ritmul plăților a fost unul apreciat de ministrul Agriculturii, acesta nu și-a ascuns nemulțumirea că ar fi putut fi făcut mai mult, astfel încât nivelul de 2,5 miliarde de euro absorbție propus, să fie depășit mai demult.

„Eram în această sală (centrul de conferințe al Muzeului Satului – n.r.) acum un an de zile, când anunțam că unul dintre obiectivele României (pe agricultură și dezvoltare rurală – n.r.)pentru 2013 este să atragă (…) 2,5 miliarde de euro. În acest moment, cu câteva zile înainte de încheierea anului, vreau să vă spun că suntem undeva în jurul a 2,3 – 2,35 de miliarde de euro, deci foarte aproape să ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus.

În aceste zile, și APDRP, și APIA fac eforturi extraordinare. Cred că se va lucra și în acest weekend la agențiile de plăți, astfel încât să putem să plătim toate sumele pe care ni le-am propus și să depășim chiar 2,5 miliarde de euro. Ceea ce ne-am propus, cred că am reușit să facem cu eforturi extraordinare. Sigur că așteptările au fost mai mari. Și o spun direct pentru că de fiecare dată când am avut ocazia, am apreciat activitatea pe care o au cei care lucrează la APDRP, dar de această dată trebuie să spun că m-aș fi așteptat chiar la mai mult.

Eu am anunțat 2,5 miliarde de euro, bani care se plătesc pe Axa I, se plătesc pe Pilonul I, prin FEGA, se plătesc pe Axa II, de la PNDR, deci pe Pilonul II, dar pe zona de investiții cred că am fi putut face mai mult și trebuie să recunoaștem acest lucru. (…) Chiar dacă am anunțat 2,5 miliarde de euro, cred că am fi putut, dacă agenții economici aveau capacitatea de absorbție, să atragem mai mult în anul 2013”, a spus Daniel Constantin.

Potrivit spuselor acestuia, în anul 2013, gradul de absorbție pe Programul de Dezvoltare Rurală s-a îmbunătățit cu 14 procente într-un an de zile, ajungând la 63 la sută. Practic, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a plătit până în 3 decembrie 2013, aproximativ 5,7 miliarde de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR). (Sursa: recolta.eu)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise