APIA: CE BANI POT PRIMI APICULTORII PRIN NOUL PNA ȘI CE TREBUIE SĂ FACĂ PENTRU A-I ACCESA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în data de 4 iulie .2017, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 516, Hotărârea de Guvern nr. 443 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2017 — 2019 a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar.

Astfel, până la data de 15 august 2017, la Centrele județene și la Centrul Municipiului București ale/al APIA se depun Cererile de plată pentru accesarea Programului Național Apicol (PNA) în anul 2017.

Beneficiarii Programului sunt:

1. apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) pentru acțiunile:

— combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei;

— raționalizarea transhumanței;

— măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol.

2. cooperativele agricole recunoscute conform legislației în vigoare, numai pentru acțiunea de asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori.

Obiectivul Programului îl constituie îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin:

— acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, și/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral;

— acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziționarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

Valoarea sprijinului financiar alocat Programului Național Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naționale de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole, distribuită astfel:

  • pentru anul 2017: 32.542 mii lei;
  • pentru anul 2018: 32.542 mii lei;
  • pentru anul 2019: 32.542 mii lei.

Informațiile necesare accesării PNA 2017 sunt disponibile pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, la link-ul: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/programul-national-apicol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole