24 ianuarie 2022 - 09:09

AFIR anunță programul de deschideri de sesiuni din 2016

DSCN4421AFIR a anunțat programul de sesiuni de depunere a cererilor de finantare pentru a accesa fonduri europene disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pentru anul 2016.

Prin parghiile Politicii Agricole Comuna (PAC), vor fi investite aproape 20 de miliarde de euro in sectorul agricol si in zonele rurale din Romania pana in 2020. Prioritatile politice esentiale, definite la nivelul UE, includ: locuri de munca, sustenabilitate, modernizare, inovare si calitate. In acelasi timp, Romania dispune de flexibilitate in ceea ce priveste adaptarea atat a platilor directe, cat si a programelor de dezvoltare rurala la necesitatile sale specifice.

Primele sesiuni de depunere a cererilor de finantare ar urma sa fie deschise in primul trimestru al anului 2016. Chiar daca pot sa apara schimbari atat la nivelul Ghidului solicitantului, a documentelor necesare in elaborarea proiectelor, trebuie stiut ca PNDR nu poate fi modificat decat cu acordul scris al Comisiei Europene. Drept urmare, fisele masurilor si submasurilor detaliate in PNDR contin informatiile de baza, care vor constitui punctul de plecare in elaborarea Ghidurilor.

Mai exact, in primul trimestru din 2016 vor fi lansate noi sesiuni de depunere a proiectelor pentru urmatoarele submasuri de finantare din PNDR:

sM 4.1 Investitii in exploatatii agricole

sM 4.1a Investitii in exploatatii pomicole

sM 4.2 Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole

sM 4.2a Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul agricol

sM 4.3 Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice – a) irigatii

sM 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

sM 6.2 Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zonele rurale

sM 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici

sM 6.4 Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole

sM 7.2 Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica

sM 7.6 Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural

De asemenea, in urmatorul an, chiar in primul trimestru, vor fi lansate si cateva submasuri de finantare noi din PNDR 2014-2020, care au obtinut acordul Comisiei Europene:

M 1 – Actiuni pentru transferul de cunostinte si actiuni de informare

M 2 – Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei si servicii de inlocuire in cadrul fermei

Alte submasuri de finantare urmeaza sa fie lansate in trimestrul II al lui 2016, daca vor obtine avizul Consiliului Concurentei. Acestea sunt:

sM 4.2 Schema de ajutor de stat procesare produse agricole in produse non-agricole

sM 4.2 Schema de minimis pentru consultanta pentru pregatirea proiectelor de investitii finantate

sM 4.2a Schema de ajutor de stat procesare produse pomicole in produse non-agricole

sM 4.2a Schema de minimis pentru consultanta pentru pregatirea proiectelor de investitii finantate

sM 4.3 Infrastructura de acces silvica (dupa aprobarea schemei de ajutor de stat)

Alte submasuri de finantare si scheme de minimis vor deveni operationale in al doilea trimestru din 2016:

sM 6.5 Schema pentru micii fermieri

M7 Infrastructura rurala – scheme de minimis

sM 8.1 Impadurirea si crearea de suprafete impadurite

sM 9.1 Infiintarea si functionarea grupurilor de producatori in agricultura si silvicultura

sM 9.1a Infiintarea si functionarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol

M15 Plati de silvo-mediu

sM 16.1 Cooperare – infiintare si functionare grupuri operationale

sM 16.4 Cooperare – lant scurt

M 17 Fondul Mutual

Sm 19.2 LEADER – Implementarea SDL (trimestrul III)

Fata de masurile enumerate mai sus vor fi deschise si masurile implementate de APIA respectiv, Masura 10 – Agromediu si clima, Masura 11 – Agricultura ecologica si Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice.

Mai mult decat atat, Ministrul Agriculturii are in vedere o imbunatatire a Ghidurilor solicitantului pentru 2016, astfel incat fermierii sa poata intelege mult mai usor procedurile de accesare a fondurilor europene. De asemenea, in primavara lui 2016, MADR isi propune sa ofere fermierilor posibilitatea de a depune proiecte integrate. Pentru inceput, va fi posibila depunerea de proiecte integrate care sa combine operatiuni/investitii doar din cadrul sM 4.1, 4.1a si 6.4 (sM4.1 cu sM6.4, sM4.1a cu sM6.4, sM6.4 cu sM4.1 si sM6.4 cu sM4.1a).

Pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile prin PNDR, beneficiarul trebuie sa fie inregistrat cel putin ca persoana fizica autorizata (PFA). In ceea ce priveste sumele pe care le vor avea la dispozitie potentialii beneficiarii, acestea s-ar putea sa nu fie atat de mari pe cat se asteptau anumiti actori din piata, care au estimat gresit ca in 2015 nu va fi bataie pe fondurile europene nerambursabile. Practic, bugetul total al PNDR se imparte la cei 7 ani de programare.

Daca din suma alocata pentru 2015 vor mai ramane ceva bani, acestia se vor adauga sumei rezultate din impartirea initiala pentru 2016, plus un procent din suma aferenta anului 2017. Insa, in 2015, numeroase sesiuni s-au inchis inainte de termenul limita deoarece valoarea subscrisa a fost mai mare fata de cea alocata.

Cu toate acestea, alocarile specifice fiecarei submasuri de finantare pentru 2016, acestea urmeaza sa fie stabilite in cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare PNDR 2014-2020, programat pentru ianuarie 2016. In legatura cu submasurile dedicate actvitatilor neagricole, 6.2 si 6.4, 2016 s-ar putea sa fie ultimul an in care se aloca bani din fondurile initiale, care au fost mai mici decat nevoile din piata, urmand ca apoi sa se realoce fonduri de la alte submasuri. (Sursa: fabricadecarne.ro)

  1. Domnule Director

    Subsemnatul Prunescu Constantin Marius/c.n.p.1760425182791,str.Ecaterina Teodoroiu/nr.453/loc.Tg-Jiu/jud.Gorj,tel.0767292108,va aduc la cunostinta urmatoarele:
    In urma consultatiei cu banca in privinta obtinerii de Fonduri Europene,mi s adus la cunostinta faptul ca am nevoie de Contractul cu AFIR/AUTORIZATIA NR.8482/CUI:11051328/CERTIFICATUL DE INMATRICULARE/J18/11/2011/SC VELIOXI IMPEX SRL/CUI:27889410/STAMPILA,si sunt implementat pentu obtinerea sumei solicitata pe baza procedurii legal indeplinita prin prisma A.N.A.F./CERERILE LEGAL DEPUSE/ROG SPRIJIN PENTRU ELIBERAREA DOCUMENTELOR./DEFINITIVARE.

    Cu stima
    Cristi

Comments are closed.