APIA, anunț important privind plata în avans a subvențiilor pe 2023

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat deja la plata în avans a subvenţiilor aferente anului 2023, în conformitate cu Ordinul 447/2023  al MADR, publicat luni în Monitorul Oficial, peste 100.000 de fermieri, cu o sumă de aproximativ 41 milioane euro, se arată într-un comunicat al instituției remis, marți, redacției AgroTV.

„Având în vedere că în data de 23 octombrie 2023, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 956, actul normativ emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu privire la regimul subvențiilor aferente Campaniei de plată în avans, respectiv Ordinul 447/2023  pentru aprobarea în anul 2023 a relocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe decuplate finanțate din Fondul european de garantare agricolă din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în sistemul financiar contabil al instituției, au fost transferați un număr de 100.135 fermieri cu o sumă de aproximativ 41,04 milioane euro, în vederea efectuării plăților în băncile comerciale și/sau Trezorerie”, se arată în comunicatul citat..

În plus, pentru a răspunde nevoilor financiare ale fermierilor români, APIA a prelungit programul de lucru până la orele 24:00.

În cadrul Campaniei 2023, APIA acordă avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate.

Potrivit reprezentanților APIA, plăţile se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro pentru intervențiile finanțate din FEGA și la cursul de de 4,9495 lei/euro pentru măsuri finanțate din FEADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

8 COMENTARII

  1. Un calcul simplu arată că s-a plătit în medie cca 2000 lei/fermier. Fabulos! Cu asta se laudă APIA. În fapt, acești beneficiari sunt micii proprietari de terenuri care produc pentru propria gospodărie. Fermierii adevărați sunt lăsați la urmă și primesc avans din subvenții dacă au noroc să mai încapă și ei pe liste. Aceeași procedură mereu: să dăm puțin la cei mulți, să ne aducă voturi. În această țară nu sunt șanse să ajungă la conducere oameni de calitate care să sprijine cu adevărat pe cei care produc mâncare pentru popor și nu numai. Și acești politruci de azi, care conduc instituțiile statului din domeniul agriculturii, nu fac altceva decât să impună condiții și cerințe în plus, care să poată fi îndeplinite de tot mai puțini fermieri pentru a putea determina scăderea de la an la an a subvențiilor de care să poată beneficia fermierii. Dezgustător și umilitor!

    • Sa va iasa din cap ca numai cei mari produc mâncare. …”adevărații fermieri”… Toți sunt fermieri, toți produc mâncare. Lasati manipularea, lacomia si politica de desproprietărire voalată. Dreptul de proprietate e garantat de Constitutie.

  2. Îmi pare rău că uni percep apia că politic nu este așa în apia lucrează oameni dedicati taranilor si tuturor care le trec pragul cu dosarul de ani buni și n au niciun amestec cu politicul cine ii amesteca cu politruci face greșeli.

  3. Subvențiile trebuie acordate doar marilor fermieri, cei câte au mai multe ramuri ale agriculturii inclusiv sectorul zootehnic, procesează valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale. Gata cu mafioții vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Unii cultiva la mișto doar ptr subvenții. Dacă vă uitați cele mai multe vizualizări de pe acest site le au articolele unde e vb de bani de subvenții de beneficii în rest nu se uita la celelalte. Subvențiile trebuie transformate în vauchere imputuri etc nu Cash în contul fermierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole