APIA a încheiat convenții cu băncile pentru creditarea crescătorilor de animale și păsări

gaini1Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a încheiat convenții privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii Măsurii 215 – plăți privind bunăstarea animalelor – păsări.
Până la această data au fost încheiate convenții cu următoarele bănci: CEC BANK S.A, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Banca Română pentru Dezvoltare, OTP Bank, Unicredit Țiriac, Banca Comercială Română, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, Banca Comercială Carpatica, Banc Post, Piraeus Bank România S.A., Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania.
Prin încheierea acestor convenții, APIA emite, la cererea solicitantului o adeverință, prin care confirmă că solicitantul a depus cerere de ajutor pentru Măsura 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – Pachetul b – păsări, valoarea ajutorului din cererea de ajutor, precum și valoarea decontului justificativ, depus de acesta la APIA în perioada 16 ianuarie – 15 februarie 2013.
Valoarea creditului acordat de către instituțiile financiar bancare va fi de până la 90% din valoarea decontului justificativ prezentată în adeverința emisă de APIA conform Anexei 1 și cu încadrarea în limita sumei cuvenite din Plățile privind bunăstarea animalelor – Pachetul b – păsări, denominate în lei astfel:
pentru creditele acordate de Bancă până la data de 31.12.2013 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană în ziua anterioară datei solicitării creditului;
pentru creditele acordate de Bancă începând cu data de 01.01.2014 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 31.12.2013.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii garantează 80% din valoarea creditului contractat de fermier.
Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe /acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, stabilite de către Creditor şi aprobate de către Banca Naţională a României. Aici sunt incluse şi garanţii pe care Creditorul le poate solicita din partea Beneficiarului (fermierului).
APIA le recomandă potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă Creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă (creditoare), pentru a obţine condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale.