Anunt pentru oierii romani! ”Am rezolvat doua probleme extrem de importante”

Au fost rezolvate două probleme extrem de importante cu care se confruntau de ani buni crescătorii de ovine români, a fost anunțul lui Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), direct de la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prima problemă este legată de lână, oierii fiind ajutați să obțină bani pe lână prin APIA, iar cea de-a doua problemă se referă la berbecii de origine, urmând ca din acest an să nu se mai elibereze certificate de origine fără genotipare.

”Am venit la minister, de ieri suntem aici, să discutăm problemele arzătoare pe care noi le întâmpinăm în sector și pe care le-am întâmpinat de-a lungul anilor, probleme grave cu care s-a confruntat zootehnia în ultimii ani.

Am reușit anul acesta, din discuțiile cu conducerea ministerului să rezolvăm până acum două probleme importante, arzătoare. Problema cu lână, și știți foarte bine la ce hoții s-au făcut și acolo, și smecherii, și au beneficiat numai unii, când oaia ajunsese să aibă 30 de kilograme de lână sau acolo unde fermierii au vândut lână și nu aveau oi, iar cei care într-adevăr aveau animale și nu au putut să-și vândă lâna, au rămas cu ea pe câmp, au îngropata-o și au fost necesare cheltuieli pentru acest lucru. S-a stopat această fraudă deși mulți prin țară am primit amenințări către asociație, către colegii noștri din partea celor care colectau lâna și ne puneau pe noi, fermierii, să plătim spunându-ne că ne eliberează act doveditor pe care să-l depunem la Direcțiile Agricole. Mai nou, când am făcut sesizare pe tema asta, au venit și au spus că ne eliberează act să nu ne amendeze Mediul, a fost o minciună, a fost o înșelăciune în continuare, fermierii au fost duși de nas. Noi am ieșit public și am spus ”Nu mai dați lâna, păstrați-o acolo unde puteți”. Ministerul ne va ajuta prin programul APIA , nu am găsit altă modalitate corectă pentru a plăti acești bani. Acolo prin APIA totuși e controlat, se poate vedea câtuși de cât că alea sunt oile reale din România și am găsit această modalitate”, a declarat Dan Petrescu.

Oierul susține că, după discuțiile cu oficialii MADR, din acest an se va pune capăt și fraudelor în ceea ce privește berbecii de origine, care erau vânduți fără să fie genotipați.

- Publicitate -

”Am venit cu a doua problemă arzătoare de ani buni de zile, pe care o știți cu toții că am făcut-o publică, problema cu berbecii. S-au alocat de ani de zile sume uriașe de bani pentru aceste cărți de rasă. Și vă spun și ce sume, pe 2018, 2019 și 2020 în jur de 400 și ceva de milioane euro alocați pentru această problemă. Și știm bine ce performanță avem în România, am dat exemple că nu am fost în stare să ne vindem un berbec la export, am dat exemple că rasa nu s-a îmbunătățit cu absolut nimic în România, dimpotrivă, aici e o problemă gravă, prin acel program emis de guvernul anterior am îmbolnăvit efectivele de animale din România. Eu unul nu am riscat, deși puteam să iau și eu acei bani, să îmi bag în turma mea berbeci care nu aveau în spate un certificat, un buletin de analiză, să-mi îmbolnăvesc turma de o viață, de două decenii pentru care am muncit și am trudit. A făcut acest lucru însă colegul meu, Ghiță Ciobanul, care a luat acei berbeci pentru probă și dovadă, pentru actele false pe care le-a primit și pentru berbecii bolnavi pe care i-a primit, și s-a verificat acest lucru. Am rugat ministerul și conducerea ministerului să intervină să stopăm această fraudă uriașă din România, să echilibrăm balanța ca toți fermierii să fim la același nivel, și nu unii smecheră sau vânători de subvenții, cum a zis domnul ministru, și alții suntem proști, nu vrem să facem diferența asta, noi vrem să aducem la un nivel toți fermierii pentru că toți muncim”, a spus Dan Petrescu, președintele APC.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole