Anunț APIA: Nouă subvenție de 110 EURO/UVM pentru crescătorii de bovine

noua subventie pentru bovine

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) prezintă o nouă subvenție pe care o va gestiona începând de anul acesta, inclusă în Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027: PD-08 – Măsura pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat.

Potrivit APIA, această nouă subvenție vizează Sprijinirea unor venituri fiabile ale fermelor și a rezilienței sectorului agricol pe întregul teritoriu al Uniunii pentru a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă, precum și pentru a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune. De asemenea, intervenția urmărește îmbunătățirea răspunsului dat de agricultura UE exigențelor societale referitoare la hrană și la sănătate, inclusiv la alimentele de înaltă calitate, sigure, hrănitoare și produse prin metode sustenabile, la reducerea deșeurilor alimentare, precum și la îmbunătățirea bunăstării animalelor și la combaterea rezistențelor antimicrobiene.

Obiectivele intervenției sunt creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație și asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor.

Alocarea financiară orientativă anuală (contribuția Uniunii în EUR) pentru această nouă subvenție este de 21.027.840 Euro.

Cuantumul unitar planificat pentru 2023 este 109,52 euro, astfel:

  • 98,71 EURO/UVM – creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație;
  • 10,81 euro/UVM euro/UVM – asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor.

Ecoschema pentru îngrășarea tineretului bovin se acordă fermierilor activi care îndeplinesc următoarele condiții:

  • să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete de tineret bovin cu vârsta de maxim 32 de luni;
  • beneficiarul trebuie sa fie înregistrat în Baza de Date Electronică a ANSVSA și să dețină un cod de exploatație;
  • beneficiarul deține autorizare/înregistrare sanitar veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA;
  • livrează animalele pentru sacrificare în abatoare autorizate sanitar-veterinar care sunt supuse controlului autorității competente privind respectarea Ordinul nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii;
  • sunt eligibile doar efectivele ieșite din exploatație către abatoare autorizate;
  • se angajează să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice pe întreaga perioadă a angajamentului.
Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture