ANTREC: Pensiunile de până la cinci camere ar trebui să fie scutite de taxe la omologare şi funcţionare

cabanassqq

Membrii Asociaţiei pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural din România (ANTREC) îşi doresc ca deţinătorii de pensiuni cu până la cinci camere să fie scutiţi de taxe la omologare şi funcţionare, a declarat Maria Stoian, preşedinte fondator ANTREC.

,,De asemenea, membrii doresc pentru restul taxele care se plătesc pentru avize la omologare (pompieri/scenariu de foc) să fie diminuate. O problemă mare este legată de plăţile cu taxele audio-vizual (ORDA şi altele) care sunt exagerate, fără sens, fiind o plată multiplă. Noi vrem ca prin fiscalitate să-i încurajăm pe cei cu capacitate mică, care valorifică produsele locale prin munca membrilor familiilor. Aşa se păstrează şi tradiţia locală, deoarece tradiţie nu înseamnă portul popular’, ne-a precizat Maria Stoian.

Numărul pensiunilor cuprinse în reţeaua ANTREC a oscilat pe parcursul anului 2012, în primul rând din cauza problemelor de fiscalitate.

,,Aceste probleme i-au determinat pe unii să renunţe efectiv la activitate, implicit pierzând calitatea de membru. În prezent, se constată o creştere a numărului de pensiuni noi intrate în circuit, probabil că în 2013 se revine, poate chiar depăşeşte nivelul de 3.000 pensiuni’, a spus Maria Stoian.

În ceea ce priveşte estimarea legată de numărul de turişti, preşedintele ANTREC este optimist având în vedere diversitatea ofertelor venite din partea pensiunilor. La fel ca şi în ultimii ani, se observă o creştere a cererii de servicii turistice şi agroturistice din sectorul rural, tot mai mulţi turişti atât din ţară cât şi din afara graniţelor optând pentru astfel de pachete turistice (servicii de cazare, masă plus agrement).

,,Mă bucură faptul că a crescut interesul agenţiilor de turism faţă de programele ANTREC, sens în care am avem o colaborare mai aplicată, mai eficientă cu ANAT’, a menţionat Maria Stoian.

Pe toată perioada verii cele mai căutate regiuni rămân cele deja tradiţionale cum ar fi zona Rucăr-Moieciu-Bran, Neamţl, Delta Dunării şi Maramureş.

Preţurile în pensiunile ANTREC pleacă de la 35 lei/cazare/persoană/zi, 15 lei/persoană/micul dejun/zi, iar un pachet de servicii are un preţ începând de la 799 lei pentru 6 nopţi/7 zile/persoană în cameră dublă.,,Urmărind tendinţa ultimilor ani observăm o creştere a cererii şi pentru zona Olteniei de sub Munte unde deja culele tradiţionale sunt din ce în ce mai căutate. De asemenea, pentru a încuraja şi dezvolta acest gen de turism, am elaborat un calendar de evenimente foarte atractiv. Numai în iunie, de exemplu, organizăm Festivalul Gastronomic ‘Un’te duci tu mielule’, la Bran (Braşov), Festivalul Gastronomic de la Turia (Covasna), Între tradiţii şi Zilele Olimpice din Şirnea (Braşov), Zilele Monteoru, Sărata Monteoru – Buzău, Festivalul ‘Măsura laptelui şi întâlnire cu fiii satului’ – Şirnea (Braşov)’, a mai precizat Maria Stoian.

În iulie, ANTREC continuă seria manifestărilor cu Nedeia Munţilor în Fundata – Braşov, Târgul de Vară din Moeciu – Braşov şi Festivalul Secerişului la Ampoiţa – Alba. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult