ANSVSA: Produse din porc contaminate cu Listeria, retrase din magazine din 10 județe

Aproximativ două tone de muşchi ţigănesc şi urechi de porc, identificate cu bacteria Listeria monocytogenes, au fost retrase de la comercializare, informează AGERPRES.

Marfa contaminată, produsă şi distribuită de societatea Marcel SRL, ajunsese pe rafturile magazinelor în 10 judeţe din ţară, dar și în mai multe ţări din spaţiul comunitar, a declarat, luni, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.Listeria

„În urma controalelor efectuate de inspectorii sanitari-veterinari, a fost identificată Listeria monocytogenes în două produse, muşchi ţigănesc şi urechi de porc sub forma unor snackuri. Este vorba de o cantitate de aproximativ două tone cu distribuţie Marcel SRL, în afara ţării, respectiv în Marea Britanie, Belgia, Germania, Italia, Spania şi Irlanda, dar şi în România, în 10 judeţe. Întreaga cantitate aflată la raft a fost retrasă şi dat fiind faptul că termenul de valabilitate este 1 ianuarie 2022 am decis să informăm consumatorii atât la nivelul magazinelor unde a fost comercializată, cât şi pe site-ul ANSVSA şi pe cel al producătorului. Ieri am avut anchetă în cadrul unităţii, care a fost închisă şi am pus sub sechestru toate produsele din carne de porc din acea săptămână a loturilor încriminate. Nu vom da drumul secţiei până când nu vom avea rezultate negative la următoarele 10 probe plus restul ce este sub sechestru. Vorbim de Listeria monocytogenes, care este cea mai periculoasă bacterie, în primul rând din cauza mobilităţii ei şi pe urmă din cauza rezistenţei”, a precizat Mihai Ponea.

Conform atenționărilor de rechemare produse neconforme postate de SC Marcel SRL pe site-ul ANSVSA, cele două produse contaminate cu Listeria monocytogenes sunt: urechi snacks 200 grame, Lot 076121121, cu data de expirare la 2.01.2022, şi muşchi ţigănesc, Lot 017121121, cu data de expirare la 27.12.2021 şi 6.01.2022.

Consumatorii care au achiziţionat aceste produse, sunt avertizați să nu le consume și să le aducă în magazin, pentru a primi contravaloarea acestora.

„Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Persoanele care au consumat produsele menţionate mai sus şi care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul şi să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni”, se arată în anunţurile postate pe site-ul ANSVSA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole