ANSVSA începe o campanie de vaccinare antirabică la vulpi

55

vulpedd

În perioada iunie – iulie 2013, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile sale specializate de la nivel central şi teritorial, desfăşoară campania de vaccinare antirabică la vulpi pe teritoriul României.

Acţiunea se înscrie în Programul strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România.

Programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei pentru anul 2013 a fost aprobat de către Comisia Europeană prin Decizia 761/2012/CEE, care alocă pentru cofinanţare României suma de 6.000.000 euro, suma necesară vaccinării întregului teritoriu. Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75% din suma cheltuită de România pentru implementarea vaccinării antirabice pe teritoriul ţării.

În cadrul campaniei se va distribui un număr 4.488.735 de doze de vaccin antirabic, sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi, pe o suprafaţă de 221.474 km².

Cel mai mare număr de momeli, de 4.430.000 de doze, vor fi distribuite cu ajutorul avioanelor, restul de 58.735 de momeli fiind destinate distribuirii manuale.

Administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 20 de momeli vaccinale/km², din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti

Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. judeţene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină. Aplicarea manuală a momelilor vaccinale la vizuină se face în jurul localităţilor, a lacurilor şi a drumurilor publice.Este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate.

De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se va efectua campania de avertizare a populaţiei prin distribuirea şi afişarea de materiale informative (afişe informare, avertizare si materiale informative cronologice), pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.
La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii, va fi efectuată vânătoarea de vulpi, pentru a se face evaluarea eficienţei vaccinării.

Citește și

Cmentariile sunt închise