ANSVSA: În România nu evoluează pestă porcină africană şi nici pestă porcină clasică

10

porci2România nu se confruntă cu pesta porcină africană şi nici cu pesta porcină clasică, iar ţara noastră nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia din 2013 şi până în prezent, a precizat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Precizările ANSVSA vin după ce în mass-media a apărut o ştire conform căreia Elveţia va interzice cu începere de miercuri importul de porci vii şi orice fel de carne de porc provenind din mai multe ţări europene unde au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană, fiind vizate importurile din Bulgaria şi România, precum şi cele din anumite regiuni din Croaţia şi Letonia.

„Autorităţile elveţiene nu au făcut altceva decât să anunţe implementarea, prin acte normative naţionale, a legislaţiei europene, respectiv a Deciziei CE nr. 764/2013. În consecinţă, comerţul continuă în aceleaşi condiţii, Elveţia respectând prevederile stabilite de legislaţia europeană. Comerţul cu carne de porc şi produse produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveţia, aşa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea condiţiilor stipulate în Decizia CE nr. 764/2013”, afirmă ANSVSA. 

Potrivit Autorităţii, comerţul comunitar cu porcii vii din România nu este deocamdată permis, iar instituţia ia toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerinţele necesare pentru deblocarea şi a acestui tip de schimb comunitar. ANSVSA subliniază că România nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia în anul 2013 şi nici în acest an, până în prezent.

„Reamintim că ANSVSA România a luat măsuri de prevenire a apariţie pestei porcine africane pe teritoriul ţării noastre, încă de la începutul acestui an, măsuri care sunt în continuare aplicate. Dintre acestea menţionăm: informarea şi instruirea serviciilor sanitare veterinare de la nivel naţional, prin structurile implicate în controlul bolilor, centrelor locale de combatere a bolilor, asociaţiilor profesionale ale medicilor veterinari, cu privire la recunoaşterea bolii şi la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariţiei unei suspiciuni”, spune ANSVSA. 

O altă măsură a constat în informarea fermierilor, operatorilor economici, a asociaţiilor de crescători de animale şi a administratorilor fondurilor de vânătoare, cărora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcină africană. De asemenea, ANSVSA a decis convocarea unei şedinţe a Consiliului Ştiinţific pentru a supune analizei acestui for situaţia creată de evoluţia pestei porcine africane la porcii mistreţi din Lituania şi Polonia, în care s-a analizat strategia adoptată de ANSVSA pentru a preveni apariţia pe teritoriul naţional a pestei porcine africane, identificarea unor modalităţii de iniţiere a unui studiu entomologic privind prezenţa pe teritoriul României a căpuşelor care au rolul de vector şi rezervor pentru această boală, dar şi alte aspecte ştiinţifice şi tehnice legate de măsurile aplicate pentru protejarea ţării noastre împotriva unor boli ale animalelor.

Pentru menţinerea unui nivel ridicat de conştientizare şi de alertă timpurie în cazul unei suspiciuni de boală, a avut loc şedinţa reunită a Grupurilor de lucru ‘Sănătatea şi bunăstarea animalelor’ şi ‘Carne şi produse din carne’, din cadrul Consiliului consultativ al ANSVSA, unde au fost prezentate subiecte legate de pesta porcină africană şi de conduită aplicabilă, incluzând menţinerea unui nivel ridicat de conştientizare şi de alertă timpurie în cazul unei suspiciuni de boală în rândurile agenţilor economici din industria cărnii de porc, ale producătorilor de carne de porc, ale administratorilor paznicilor de vânătoare şi vânătorilor etc.

Printre măsuri se mai numără şi demararea unei campanii de informare şi educare privind pesta porcină africană şi postarea pe pagina de web a instituţiei a unor materiale informative referitoare la această boală. 

România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, deşi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit faţă de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea şi mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare şi poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.

Potrivit specialiştilor Autorităţii, transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploataţii contaminate, cât şi prin porcii mistreţi. Mai există şi un alt vector de transmitere, o căpuşă specifică porcului, dar aceasta nu este prezentă pe teritoriul României. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise