20 octombrie 2021 - 23:47

ANSVSA: Evoluția focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor în Bulgaria

vaci_ciurdaPână la data de 17 mai, au fost confirmate în Bulgaria 77 de focare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease). Boala evoluează atât în exploatații de tip gospodăresc, cât și în exploatații comerciale, din regiunile: Hasskovo, Stara Zagora, Plovdiv, Blagoevgrad, Kyustendil, Smolian și Pernik, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Modelul de evoluție al acestei boli în Bulgaria este foarte agresiv; la o lună de la confirmarea primelor focare, boala s-a răspândit în șapte regiuni, poziționate în zona de sud și sud-vest a Bulgariei, foarte aproape de granița cu Macedonia (unde boala a fost, de asemenea confirmată) și în Serbia.

Reamintim că boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecințe economice importante atât pentru comerțul intracomunitar, cât și pentru exportul în țările terțe, prin faptul că determină impunerea de restricții severe asupra circulației bovinelor.

Având în vedere faptul că județele din zona sudică a României prezintă un risc crescut față de apariția acestei boli, datorită numărului important de exploatații cu bovine și a mediului propice pentru dezvoltarea insectelor hematofage, conducerea Autorității a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 18 mai, DSVSA din județele: Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș să ia măsuri pentru restricționarea circulației animalelor și închiderea târgurilor și a expozițiilor de animale, pentru specia bovine.

Totodată, ANSVSA continuă acțiunile de informare, instruire și pregătire a serviciilor veterinare județene pentru intervenția în cazul focarelor de boală, precum și pe cele de informare a crescătorilor de bovine, privind evoluția bolii și măsurile pe care trebuie să le respecte.

*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la acțiunea agenților fizici si chimici. Temperatura de 55°C le distruge in doua ore, iar cea de 65°C in 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% si unii detergenți. Au o rezistenta remarcabila in mediul ambiant. Virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (țânțari, muște care ciupesc și căpușe), dar și prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa și furajele contaminate.

Boala se manifestă prin febră și prin apariția unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape și la nivelul mucoaselor nazală și bucală. Acești noduli pot exprima scurgeri de lichid și pot avea un centru ulcerat.

Animalele afectate pot prezenta șchiopături și edeme severe ale pielii și subcutanate și pe abdomen și picioare. Boala mai poate determina inflamații ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum și avort, infecții intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât și la vaci.