6 decembrie 2021 - 16:44

ANSVSA este pregătită pentru pesta porcină africană

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranaă Alimentelor oferă soluţii pentru introducerea de măsuri de biosecuritate în exploatațiile non-profesionale.

running-498257_1280

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se imbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, ANSVSA vă recomandă să respectați următoarele sfaturi:
– nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălţămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar să puneți o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
– creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
– nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare / lături / spălături provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nici o formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– nu scoateţi scroafele / vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
– nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.