23 ianuarie 2022 - 16:31

ANSVSA continuă campania de prevenire a pestei porcine

Sunt vizați crescătorii de animale, vânătorii, administratorii fondurilor de vânătoare, dar și cei care călătoresc în Republica Moldova sau Ucraina.

porc

Specialiștii veterinari recomandă crescătorilor de animale să anunțe imediat medicul veterinar pentru orice caz de imbolnăvire sau moarte a unui animal, să respecte măsurile legale privind circulația animalelor și să nu hrănească porcii cu resturi de mâncare. În caz de imbolnăvire, toți porcii din focar trebuie uciși.

Pentru vanători și administratori de fonduri de vanătoare, ANSVSA recomandă că partidele de vanătoare la mistreți să se desfăsoare numai cu aprobarea autoritătilor, iar în cazul în care sunt depistați porci mistreți bolnavi sau morți pe fondul de vanătoare să fie anunțat de urgentă medicul veterinar. De asemenea, consumul și comercializarea cărnii mistreților vânați se face numai după rezultatul analizelor.

Pentru a evită pătrunderea virusului în tară este interzis traficul transfrontalier din tările afectate de maladie cu porci vii, carne de porc proaspătă, refrigerată, congelată și cu produse și subproduse din carne de porc.