ANSVSA a reținut 526 kilograme de carne de mici

micibbss

ANSVSA a finalizat alerta SRAAF, declanşată în data de 30 mai 2013, privind suspiciunea contaminării produsului “Mici cu carne de pasăre Delicia“ cu Salmonella spp.

Analizele pentru tipizare, realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, au arătat că serotipurile de Salmonella depistate de laboratorul din cadrul DSVSA Prahova nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică.

Cantitatea de produs reţinută oficial de către inspectorii sanitari veterinari, conform procedurilor, până la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul Naţional de Referinţă, va fi returnat la producător unde va fi supus unui tratament termic sub supraveghere sanitară veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei.

Obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kg de mici din carne de pui, din care a fost reţinută într-o primă etapă o cantitate de 205 kg, aflată pe stoc la depozitul din judeţul Prahova.

În timpul desfăşurării alertei s-a constatat, ca urmare a stabilirii trasabilităţii, că 635 de kg din produsul respectiv a fost distribuit în 24 de judeţe. Din această cantitate, inspectorii sanitari veterinari au identificat şi reţinut oficial 526 de kg, din depozitele şi unităţile de comercializare din judeţele: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Bihor, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Harghita, Dolj, Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Neamţ, Suceava, Iaşi, Prahova, Sălaj, Satu-Mare şi Timiş.

Verificările, efectuate la unitatea de procesare din judeţul Neamţ, au indicat faptul că materia primă nu provenea din România. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijat spre procesare termică, conform procedurii aplicabile în cazul depistării tulpinilor nepatogene de Salmonella spp. în alimente.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult