ANSVSA a închis 13 firme de procesare a laptelui

41

lapteprocesare

Un număr de 13 unităţi de procesare a laptelui au fost închise de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de la 1 ianuarie, din cauza nerespectării condiţiilor de procesare a laptelui, anunţă un comunicat publicat pe site-ul Agenţiei, preluat de Bursa.

De la începutul anului, ANSVSA a verificat 64 de astfel de unităţi, restul de 51 funcţionând în parametri normali.

În prezent, în ţara noastră există 168 de unităţi de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare.
În situaţia în care se va depista lapte neconform, unităţile au posibilitatea să proceseze laptele neconform în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile, în conformitate cu legislaţia europeană.

În acest sens, ANSVSA a elaborat un Proiect de ordin care stabileşte condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care poate fi efectuată procesarea laptelui neconform cu criteriile de calitate privind numărul de germeni şi de celule somatice în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile.

Producătorii care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei), sau ferme de vaci producătoare de lapte, pot livra laptele crud către centrele de colectare lapte sau direct către unităţile de procesare lapte. De asemenea, pot comercializa laptele crud direct către consumatorul final, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să respecte criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (maximum 100.000 per mililitru) şi de celule somatice (400.000 per mililitru) prevăzute de legislaţie. (Integral pe fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise