ANSVSA a aplicat sancțiuni în valoare de peste 700.000 de lei, înaintea Sărbătorilor Pascale

23

carnemiel

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a realizat controalele tematice specifice perioadei.

Din centralizarea datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene rezultă că au fost verificate, în intervalul 20 aprilie – 5 mai, un număr de 9.385 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Abaterile de la normele şi cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor descoperite cu ocazia controalelor au fost sancţionate cu un număr de 525 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 710.100 de lei şi prin aplicarea a 265 de avertismente.

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat modul în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ied, ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală sau non-animală, care se consumă în mod tradiţional în această perioadă.De asemenea, au fost emise 34 de Ordonanţe de Interzicere a Activităţii şi 8 Ordonanţe de suspendare a Activităţii.

Au fost descoperite nereguli precum:

· transportul de produse de origine animală în mijloace de transport neautorizate sau cu viza anuală expirată – depistate cu ocazia controalelor efectuate în traficul rutier realizate împreună cu reprezentanţi ai IJP;

· expunerea la vânzare şi depozitarea necorespunzătoare a carcaselor de miel sau ied;

· comercializarea carcaselor de miel sau ied care nu aveau marca de sănătate;

· lipsa documentelor de calitate şi conformitate pentru produsele alimentare de origine animală sau non-animală;

· vânzarea de animale în târguri fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare prevăzute de lege;

· sacrificarea animalelor în spaţii neautorizate;

· lipsa documentelor obligatorii pentru stabilirea trasabilităţii produselor comercializate;

· existenţa la controlul documentelor a unor neconcordanţe între situaţia existentă şi atestările din certificatele sanitare veterinare de transport;

· manipularea necorespunzătoare, nerespectarea condiţiilor de igienă şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

· depozitarea, păstrarea şi expunerea la vânzare a produselor alimentare de origine animală în afara spaţiilor înregistrate sanitar veterinar şi fără asigurarea lanţului frigorific,etc.

Ca urmare, au fost retrase de la comercializare şi dirijate spre distrugere peste 12. 300 de kg de carne şi produse din carne, lapte şi produse lactate, 408 l de băuturi răcoritoare, bere, ulei şi 1.780 de ouă, produse alimentare care ar fi reprezentat un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Citește și

Cmentariile sunt închise