ANSVSA: 757 de animale diagnosticate cu ‘boala limbii albastre’ în 22 de judeţe; 132 de animale moarte

18

vacikkmmssBoala limbii albastre a fost diagnosticată la 757 de animale din 22 de judeţe, iar procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în aceste judeţe, este de 0,01% la data de 18 septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

În cele 22 de judeţe există un efectiv animale receptive de 5.937.668, iar boala afectează 757 de animale din 130 de comune. Potrivit datelor ANSVSA, numărul animalelor moarte a ajuns la 132.

În data de data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de Boala limbii albastre(Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Nu există tratament specific, animalele pot trece prin boală şi se vindecă în 7-10 zile. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

ANSVSA precizează că prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise