Avertizare ANRE: Ce pericol aduce programul Casa Verde Fotovoltaice

Programul Casa Verde Fotovoltaice se bucură de mare succes în rândul populației, însă deja începe să pună mari probleme sistemului național de distribuție a energiei, avertizează reprezentanții Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, vicepreşedintele ANRE Gabriel Andronache a atras atenția că numărul tot mai mare de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuţie, în condiţiile în care cei mai mulţi prosumatori au capacităţi care depăşesc cu mult consumul propriu, relatează AGERPRES.

„Vă dau nişte date exacte ca să înţelegem ce înseamnă impactul şi presiunea pe care o pun pe sistem. La finalul lunii iunie aveam 77.683 de prosumeri care furnizau şi introduceau în sistem 973 de megawaţi. La finalul lunii iulie, aveam peste 84.000 de prosumeri care furnizau 1.063 de megawaţi, în condiţiile în care nu au început să se implementeze noile capacităţi de producţie, conform proiectului dat prin Agenţia Fondului de Mediu, Casa Verde Fotovoltaice. Prin urmare, ne aşteptăm la o creştere mai mare a numărului prosumatorilor”, a declarat Gabriel Andronache, la conferinţa „Energia în priză” organizată marți de Ziarul Bursa.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, proiectele prosumatorilor au capacitate foarte mare, depăşind grupul 1 de la Cernavodă, iar în curând vor ajunge să aibă capacitate de producţie similară celor două grupuri de la Cernavodă. În aceste condiții, prosumatorii introduc în sistem o cantitate foarte mare de energie care nu este văzută de dispecerul energetic naţional şi creează o presiune pe distribuţie şi furnizori, pentru că nu pot stabili care este nevoia de energie în anumite momente.

„Sunt foarte multe persoane care au un aviz tehnic de racordare (ATR) pentru a consuma 12 kilowaţi, însă instalează 60 kilowaţi. Această implementare nu se face în baza unui studiu de soluţii, ci pe baza unei fişe de soluţii, şi nu stabileşte exact care este impactul pe zona de distribuţie şi creează o presiune pe cei care sunt distribuitori. În prezent pregătim reglementarea acestui lucru, astfel încât la cei care au o anumită capacitate să dăm un anumit procent în plus pentru instalarea capacităţii de producţie, luând în calcul posibilitatea să îşi achiziţioneze o maşină electrică”, a mai spus Gabriel Andronache.

Potrivit acestuia, ideea de prosumator urmărită prin programul Casa Verde Fotovoltaice este de a produce energie pentru consumul propriu, însă mulți beneficiari au urmărit să facă din asta o mică afacere.

„Între timp, lucrurile au devenit un mic business şi oamenii fac calcule şi se uită pe telefon să vadă câţi bani teoretic au mai câştigat, iar toată lumea produce energie în aceeaşi perioadă, adică în timpul zilei, mărind presiunea în sistem. Rolul nostru este ca în piaţă să existe cantitate, calitate şi preţ atractiv ca să ajutăm economia”, a mai spus vicepreşedintele ANRE, Gabriel Andronache.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

11 COMENTARII

  1. sau baietii destepti? De aia va opuneti voi hidrocentralelor??
    De aia inchideti Rovinari si Rogojelu??
    De aia avizati OMV, sa construiasca parcuri intregi?
    Sper sa fiti judecati de judecatoti adevarati, bai aia cu 12 000E pe luna!

  2. Dacă prețul ar fi corect,nu plafonat la un nivel atât de mare ,lumea ar consuma mai mult curent.Eu am plug in hibrid și nu îmi permit să încarc mai mult de două săptămâni pe lună,ca să nu plătesc dublu factura, in rest circul pe diesel.

  3. Dacă se produce multă energie ziua, ieftiniți kw pe timp de zi și dublațil pe timp de noapte! Simplu, dar vedeți dacă vă permit „băieții deștepți”. Lăsați vrăjeala cu rețeaua șubredă!

    • Ai gasit mata o solutie romaneasca! Ce crezi ca se va intampla daca va fi mai ieftin kw ziua? Vor aprinde oamenii becurile ziua? Vor da drumul la televizoare in timp ce ei sunt la serviciu?
      Sau daca vor fi zile cu cer noros, vor pedala sa dea ,,prosumatorii” energie ieftina?
      De la inceput aceasta poveste cu ,,prosumatorii” a fost doar o chestie politica. Fara cap!
      Eu nu apar furnizorii, sub nici o forma! Au pacate pe care nu le spala Dunarea! Dar daca nu te pricepi intr-un domeniu este bine sa nu comentezi si dai solutii nesabuite!
      Pur si simplu, tehnica actuala implementara in Sistemul Energetic National, nu permite gestionarea energiei produse intamplator, cum este cazul panourilor fotovoltaice.
      Energia necesara se injecteaza in sistem controlat, nu la intamplare, cum crezi dumneata!
      Asa ca sa nu ne dam destepti, acolo unde nu ne pricepem!

  4. Domnule șef de ANRE,mori de grija distribuitorilor sau reprezinți interesele noastre ale consumatorilor?.tu ai văzut cu cât vând ei kilowatul și cât îl plătesc la prosumator? Să investească în baterii cum au făcut nemții!S-au obișnuit cu câștiguri ușoare!!!Ne punem singuri stâlpii, plătim lucrările și pe urmă dânșii le preiau la cheie… și uite așa,au rețea de distribuție…. fără cuvinte.

  5. Soluția la desvoltare nu este frana de mana, veniți cu reglementări și verificări în piața , daca rețelele de distribuție sunt Smart Greed așa cum trebuiau să fie, contoare inteligente în proporție de 90 % (, la cucuietii din deal la tanti din deal sigur nu e nevoie) investiți în transformatoare Smart de reglare automata a tensiunii, atât din ploturi cât și din reactiv, rețelele țin, problema e calitatea energiei, pe care o strica distribuitorii cu anii in care nu au investit in echipamentele de control și reglaj.

    Legiferați și promovați comunitățile energetice, va zic clar că dacă oferiți acest lucru, multi nu se vor mai conecta la RED.
    Oamenii buni se înțeleg daca la dați voie.

  6. Ieftiniți kilovatul și veți avea consumatori , ați scumpit kilovatul că sa vă asigurați castiguri fabuloase .
    Acum că prosumatorii produc energie verde vă puneți de-a curmezișul, din imensele sume de bani care le încasează din vânzarea energiei facă investii în capacități de stocare sau să o exporte .

  7. Ce jegodie de om. Cum naiba firmele mari, din străinătate, cu parcuri de fotovoltaice, de eoliene nu periclitează nimic, iar omul de rand cu o putere instalata de 3-5 kw sunt un pericol la siguranța națională! Niste incompetenți!

  8. 1-Acum un an urlati ca vom ramane in blackout dar in acelasi timp ofereati bonusuri la achizitionarea masinilor electrice.
    2- Fara sa ganditi la ce vor zice ”baietii destepti” din energie ati implementat programul casa verde. Eu am platit pentru sistemul fotovoltaic pe care il am nu am vrut ”ajutorul ” statului. Opriti programul subventionat de stat si obligati distribuitorii sa investeasca in sisteme de control automate a distributiei.
    3- Si ce autoritate morala are aNRE ul sa vorbeasca dupa ce a modificat legea 123 care prevedea compensare 1 la1 in compensare 1 la 3 (ord. 15/22) umfland buzunarele distribuitorilor care incaseaza transportul/Kwh produs de mine desi nu utilizeaza decat cativa metri din reteaua de joasa tensiune(de la mine pana la vecinii mei ) ?
    4-Toti cei ce au instalat sisteme fotovoltaice le-au facut in baza ATR ului emis de distribuitori.De unde a scos ineptia asta seful tau Necolaescu…poate de la ”renumita” universitate pe care a absolvit-o…? (Verificati CV-ul lui, este public)

  9. Gata cu șmecheriile inteligenților, acum va plangeti ca se produce prea multa energie verde si voi nu mai castigati ca pe vremuri…energia trebuie sa fie gratis.. modernizați-vă rețelele profitorilor…de ce sa nu câștige oamenii bani pe energia de la natura? Vreți numai voi profit…energie este peste tot dar o dați cu drămuita pe bani.. cu transportul energiei e alta poveste

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole