ANM: Vreme capricioasă în intervalul 7-21 aprilie, cu ploi multe la finalul perioadei

74

laleleploaieIntervalele cu încălzire și răcire a vremii vor oscila în prima parte a perioadei 7 – 21 aprilie, meteorologii preconizând, pentru a doua parte, ploi pe întreg teritoriul țării.

Potrivit prognozei aferente perioadei 7 — 21 aprilie, publicată, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și prezentată de AGERPRES, în Banat, în prima parte a intervalului, media temperaturilor maxime va depăși 20 de grade pe 8 aprilie, va scădea la 13 grade în 9 aprilie, urmând ca până în jurul datei de 12 aprilie să crească treptat spre 19 — 20 de grade. Similar, media minimelor termice nocturne va crește inițial spre 8 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 3 grade, pentru ca ulterior să crească treptat, până la 7 — 8 grade.

În a doua săptămână, în zonă, vor fi temperaturi maxime de 15 — 17 grade și minime de 3 — 6 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă până pe 8 aprilie și, din nou, în intervalul 11 — 13 aprilie. În celelalte zile vor fi ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ.

În Crișana, media temperaturilor maxime va crește rapid, atingând 21 de grade pe 8 aprilie. Urmează zile mai răcoroase, cu 12 grade pe 9 aprilie și până la 18 grade în jurul datei de 12 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne vor oscila mai puțin, încadrându-se, în medie, în ecartul 13 — 17 grade. O evoluție asemănătoare se preconizează și pentru media minimelor termice nocturne. Aceasta va crește inițial spre 8 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 2 grade, pentru ca până la sfârșitul primei săptămâni să crească până la 6 — 7 grade. Ulterior, pe fondul unor variații mai mici de la o noapte la alta, media temperaturilor minime va fi de 2 — 5 grade. În intervalele 9 — 10 și 13 — 16 aprilie, se vor semnala ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ. În celelalte zile, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai redusă.

În Transilvania, vor alterna intervalele de încălzire și răcire a vremii, astfel că zilele cele mai răcoroase vor fi cele pe 10 și 15 aprilie, când media temperaturilor maxime nu va depăși 11 grade. În schimb, pe 8 aprilie, și din nou pe 12 și 13 aprilie, în regiune va fi cald pentru această perioadă, cu maxime termice diurne medii de 17 — 18 grade. Pe parcursul celor două săptămâni, media minimelor termice nocturne se va menține ușor pozitivă, până la 4 grade, oscilațiile de la o noapte la alta fiind de mai mică amplitudine în comparație cu regimul termic al zilelor. Ploile vor avea o probabilitate ridicată de apariție în intervalele 9 — 10 aprilie și 14 — 16 aprilie.

În Maramureș, în prima săptămână se vor înregistra modificări semnificative ale valorilor termice diurne, de la medii ale temperaturilor maxime ce vor atinge 19 grade pe 8 aprilie, la cel mult 11 grade în următoarele două zile, pentru ca, până în jurul datei de 13 aprilie, acestea să urce la 17 grade. Asemănător, media minimelor nocturne va scădea de la 7 grade, pe 9 aprilie, până la 2 grade, pe 10 și 11 aprilie, apoi va crește spre 6 grade. Pe parcursul celei de a doua săptămâni, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei, cu maxime termice cuprinse, în medie, între 12 și 16 grade și minime nocturne a căror medie va fi pozitivă, fără a depăși 4 grade. În intervalele 9 — 10 aprilie și 13 — 16 aprilie, se vor semnala ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ în intervale scurte de timp. În celelalte zile, fie nu va ploua, fie pe arii restrânse vor fi ploi slabe.

Conform meteorologilor, în Moldova, mai ales pe parcursul primei săptămâni, vor alterna intervalele cu încălzire și răcire a vremii. Astfel, pe 8 aprilie, și în intervalul 12 — 14 aprilie, maximele termice vor atinge medii de 18 — 19 grade, iar minimele termice vor fi în jurul a 7 grade. În contrast, în zilele reci, care se estimează a fi pe 10 aprilie și în intervalul 15 — 17 aprilie, mediile maximelor diurne nu vor depăși 12 grade, iar minimele nopților vor fi în jurul a 3 grade.

Între 17 și 21 aprilie, vremea se va încălzi treptat, astfel încât media temperaturilor maxime va urca de la 14 la 17 grade, iar media minimelor termice nocturne se va situa între 3 și 5 grade. Ploile vor fi în general slabe și vor avea o probabilitate mai ridicată de apariție în intervalele 9 — 10 aprilie și 14 — 16 aprilie, când pot fi și sub formă de aversă.

Vremea se va încălzi, în Dobrogea, până pe 9 aprilie, când media maximelor temperaturii aerului va fi de 19 grade. După o răcire în intervalul 10 — 11 aprilie, cu media maximelor diurne de 11 grade și a minimelor nocturne de circa 3 grade, între 11 și 14 aprilie se va produce o încălzire, maximele urcând spre 17 grade, iar minimele nocturne încadrându-se între 5 și 9 grade. Intervalul 15 — 21 aprilie, se estimează a fi normal din punct de vedere termic, cu medii diurne între 14 și 16 grade și minime nocturne în jurul a 7 — 8 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă până pe 9 aprilie și din nou în intervalele 12 — 14 aprilie și 19 — 20 aprilie. În celelalte zile, vor fi ploi în general slabe, posibil pe arii relativ extinse în intervalul 10 — 11 aprilie.

În Muntenia, între 7 și 9 aprilie, media temperaturilor maxime va crește de la 17 la 21 de grade, pe 10 aprilie va scădea la 12 grade, urmând ca până în jurul datei de 13 aprilie să crească treptat spre 20 de grade. Similar, media minimelor termice nocturne va crește inițial spre 7 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 3 grade, pentru ca apoi să crească treptat, până la 7 — 8 grade pe 14 aprilie. În a doua săptămână, pe fondul unor oscilații de amplitudine mai redusă, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, înregistrându-se, în medie, temperaturi maxime de 16 — 18 grade și minime de 4 — 6 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă până pe 8 aprilie și din nou în intervalele 11 — 13 aprilie și 17 — 21 aprilie. În celelalte zile vor fi ploi, inclusiv cu caracter de aversă.

Vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei, în Oltenia fiind caracterizată de încălziri și răciri succesive. În cele mai răcoroase zile, cele de 10, 15 și 16 aprilie, media temperaturilor maxime va fi de 14 — 15 grade, iar a celor nocturne de 3 — 4 grade. În schimb, pe 8 aprilie și din nou pe 12, 13 și 14 aprilie, în regiune va fi cald pentru această perioadă, cu maxime termice diurne, în medie, de 19 — 20 de grade și medii termice nocturne în jurul a 7 grade.

Între 15 și 21 aprilie se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 15 — 17 grade și minime de 4 — 6 grade. Ploile vor fi posibile zilnic, iar în intervalele 9 — 11 aprilie și 13 — 17 aprilie pot fi pe arii mai extinse precum și moderate din punct de vedere cantitativ.

La munte, media maximelor termice diurne va prezenta oscilații între 4 și 11 grade în prima săptămână, cu cele mai calde zile pe 8, 12 și 13 aprilie, iar în cea de-a doua parte a intervalului va fi cuprinsă între 5 și 9 grade. Nopțile vor fi mai reci decât normalul perioadei, mediile temperaturilor minime fiind, în general, negative.

Precipitațiile vor fi în general slabe și posibile aproape zilnic, cu mențiunea că la altitudini mari se mai pot semnala lapovițe și ninsori. Se estimează că în intervalele 9 — 11 aprilie și 14 — 17 aprilie, izolat, precipitațiile vor putea fi mai însemnate cantitativ.

Citește și

Cmentariile sunt închise