ANM: Vreme caldă în perioada 25 februarie- 3 martie

17

tractormareIntervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4…11°C, pe întreg teritoriul agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C. Temperatura maximă a aerului se va situa între 0…15°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -7…6°C, în toate regiunile agricole. Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în majoritatea zonelor de cultură, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în Moldova, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, potrivit meteorologilor de la ANM, citați de antenasatelor.ro

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare în Moldova, Banat, cea mai mare parte a Crișanei, Dobrogei, estul Munteniei și sudul Transilvaniei. În Oltenia, Maramureș, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Muntenia, nordul și sud-estul Dobrogei, izolat în sudul Crișanei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite apropiate de optim și optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor favoriza desfăşurarea lentă a proceselor vegetative la culturile de câmp pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării, plantele se vor afla în continuare în starea de repaus vegetativ. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (30-100%), iar culturile întârziate fenologic vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). La cultura de rapiţă se va continua faza de înfrunzire (8-12 frunze) pe majoritatea suprafeţelor agricole, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general medie şi slabă. Speciile pomiviticole se vor afla în stadiul de repaus biologic, în toate plantaţiile. În general, lucrările agricole în câmp se vor desfăşura în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie. Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă. Efectuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tratamente fitosanitare, tăieri de rodire) în vii şi livezi.

Citește și

Cmentariile sunt închise