ANM: Valorile termice vor fi apropiate de mediile perioadei, în intervalul februarie-aprilie

25

iarnaRegimul termic din România va fi, în următoarele trei luni, unul apropiat de mediile climatologice ale perioadei, cu excepția unor regiuni în care valorile medii de temperatură vor oscila sub sau peste medie, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul februarie-aprilie 2014.

În ceea ce privește nivelul precipitațiilor, meteorologii estimează cantități lunare, în general în medie, dar și excedentare în unele zone.

Conform datelor ANM, în februarie, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în regiunile centrale și nordice. În același timp, în restul teritoriului, valorile de temperatură vor fi peste medii. Astfel, în Transilvania, Maramureș și Moldova, termometrele vor arăta, în medie, valori cuprinse între—5 și zero grade Celsius, în timp ce în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor indica între între—3 și două grade Celsius.

Din punct de vedere pluviometric, meteorologii estimează cantități lunare de precipitații apropiate de mediile climatologice, posibil local excedentare în vestul, nord-vestul și centrul țării. Normele climatologice pentru precipitații se vor încadra, în medie, între 20 de litri/mp (Dobrogea) și 80 de litri/mp (Oltenia).

La nivelul lunii martie 2014, valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, cu excepția regiunilor sud-estice și local sudice, unde se vor situa peste normalul perioadei. Temperaturile medii vor oscila între—1 și 5 grade Celsius, în Moldova, și între 4 și 7 grade Celsius, în Banat.

Cantitățile lunare de precipitații anunțate în prima lună de primăvară vor fi, în mare parte, excedentare în cea mai mare parte a țării, mai puțin în sud-est, unde se vor încadra în normele climatologice. Cele mai mici valori de precipitații se vor înregistra în zona Dobrogei (15-30 litri/mp), iar cele mai însemnate în Maramureș (30-80 litri/mp).

În aprilie, meteorologii prognozează temperaturi ale aerului apropiate de mediile climatologice în sud-estul țării (între 9-12 grade Celsius), în vest (6-13 grade) și local în sudul țării (8-13 grade), și se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor, în medie între 4 și 11 grade Celsius.

De asemenea, cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendință de excedent în centrul și nordul țării, unde se vor situa între 40 și 65 de litri/mp. (Sursa: AGERPRES)

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise