ANM: Rezerva de umiditate din sol se îmbunătățește

35

agricultura6

Specialiștii Agenției Naționale de Meteorologie, citați de recolta.eu, au publicat recent buletinul privind rezerva de umiditate din sol. Situația se ameliorează, comparativ cu săptămâna trecută, aprovizionarea cu apă a solului apropiindu-se de limite satisfăcătoare în mai multe zone agricole ale țării. 

La data de 30 August 2013, în cultura neirigata de porumb, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologica fiind moderată (SM), puternică (SP) și local extremă (SE), în majoritatea zonelor de cultură. În estul și nordul Moldovei, nord-vestul și centrul Munteniei, nord-vestul Olteniei, sudul, nordul și vestul Transilvaniei, izolat în sudul Crișanei, nord-vestul și estul Banatului, rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfacatoare (AS) și apropiate de optim (ApO), precizează specialiștii ANM.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se situează în limite satisfăcătoare (AS) până la apropiate de optim (ApO) și optime (AO), în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe areale extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Crișana, Maramureș, centrul Moldovei și al Transilvaniei, sud-estul Banatului, se înregistrează fenomenul de seceta pedologică moderată (SM), puternică (SP) și extremă (SE). (Sursa: recolta.eu )
Citește și

Cmentariile sunt închise