ANM: Rezerva de apă din solul agricol va fi aproape de optim, din această săptămână

20

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0 – 100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim în cea mai mare parte a zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice pentru perioada 11 – 17 ianuarie, publicată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, nord-estul Munteniei, local în centrul și sud-estul Dobrogei, precum și izolat în sud-vestul Crișanei se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, în condițiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creștere și dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfășura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor de cultură și mai lent în depresiunile din nordul și centrul țării.

La speciile de orz și grâu de toamnă va fi posibilă definitivarea fazei de răsărire (90-100%), continuându-se, totodată, formarea frunzei a treia și înfrățirea (10-100%).

La cultura de rapiță se va înregistra predominant faza de înfrunzire (11-14 frunze), iar starea de vegetație a plantelor se va prezenta în general bună și medie, în timp ce în toate plantațiile pomicole și viticole se va semnala în continuare repausul vegetativ.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon se vor desfășura normal, exceptând zilele cu precipitații, subliniază ANM.

Sub aspect termic, perioada 11 — 17 ianuarie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între minus 6 și 8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate cu 1 — 8 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 0 și 12 grade Celsius, în aproape toată țara, iar temperatura minimă va fi cuprinsă între minus 12 și 5 grade Celsius pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori semnalându-se în zonele depresionare, unde vor fi condiții de producere a înghețului la sol.

Se prognozează precipitații predominant sub formă de ploi locale, în cea mai mare parte a teritoriului, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), îndeosebi în jumătatea de nord a țării, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase se va semnala ceață, izolat asociată cu depunere de chiciură, mai spus meteorologii.

În aceste condiții, specialiștii recomandă continuarea verificării sistematice a viabilității plantelor la cerealierele de toamnă și a elementelor de rod la pomii fructiferi și vița de vie și administrarea îngrășămintelor minerale pe bază de fosfor și potasiu la speciile de toamnă semănate în perioada optimă. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise