19 octombrie 2021 - 12:40

ANM: ”Nu există zone de secetă în acest moment!” Ce ne așteaptă în perioada următoare?

Dacă seceta de anul trecut a provocat pagube imense în culturile fermierilor, semnele de anul acesta sunt mult mai îmbucurătoare. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu șeful laboratorului de agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Daniel Alexandru, care a venit cu vești bune pentru fermierii din întreaga țară.

”În opinia noastră ca specialiști în agrometeorologie și pe baza datelor înregistrate în primele cinci luni ale acestui an agricol, este un an foarte bogat din punct de vedere pluviometric. Din cele cinci luni, sunt patru luni care au depășit în mod frecvent valorile de precipitații normale, excepție făcând luna noiembrie. Au fost excese care au depășit cu 50-200% valorile normale din lunile respective. (…) Avem areale foarte mari în care avem între 300-400 litri/mp cumulați la începutul acestui an agricol”, a explicat Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie ANM.

Specialistul a precizat că, datorită faptului că precipitațiile au fost împărțite în cantități mici pe mai multe zile, apa a putut fi înmagazinată în sol și nu au fost cazuri de inundații.

”Este important de precizat că numărul de zile în care au căzut precipitații nu a fost unul restrâns. Au fost precipitații de cantități reduse zilnic, care s-au cumulat treptat, ceea ce a permis solului să înmagazineze mare parte din precipitațiile primite.

Din punct de vedere al umidității, în cele 68 de puncte în care facem noi măsurători, avem o aprovizionare satisfăcătoare până la optimă în trei sferturi din țară. Nu există zone de secetă în acest moment. În ultimii cinci ani, este pentru prima dată când o să intrăm în primăvară fără suprafețe de secetă”, a mai subliniat Daniel Alexandru.

Potrivit specialistului ANM, în zona Dobrogei, cea mai afectată de seceta de anul trecut, cantitățile de precipitații căzute în ultimele luni au fost peste media multianuală și au fost suficiente încât să reducă, într-o anumită măsură, deficitul de apă din sol. În aceste zone, aprovizionarea cu apă din sol depășește 50% în acest moment, încadrându-se la un nivel satisfăcător.

În ceea ce privește precipitațiile din următoarea perioadă, agrometeorologul a subliniat că zăpadă va cădea doar în nordul Moldovei, la începutul săptămânii viitoare, însă cel mai probabil aceasta se va topi imediat, din cauza temperaturilor ridicate. În ceea ce privește restul țării, precipitațiile vor fi preponderent sub formă de ploaie.